Publicat in iulie 1, 2016 de Oreste Teodorescu in Blog
 
 

Ticalosia care uneste toti guvernantii Romaniei: Privatizarea PETROM catre OMV Austria, o lovitura mortala aplicata economiei nationale


Privatizarea PETROM reprezinta una dintre cele mai catastrofale afaceri ale statului Roman. In manadatul de premier al lui Adrian Nastase (2000-2004) a fost foarte intens promovata ideea ca statul este un foarte slab administrator, iar ca atare, economia nationala a devenit neproductiva si energofaga. Printr-o propaganda, foarte abil disimulata in media, vigilenta opiniei publice a fost adormita si astfel a fost posibila declansarea devalizarii Romaniei, prin demontarea sistemului economic si vanzarea lui, la bucata unor entitati transfrontaliere.

Scenariul globalizarii a presupus fragmentarea monopolului de stat al fostelor tari socialiste si transferarea lui catre companii multinationale. Astfel, sanatosul principiu economic care postuleaza: ” daca o intreprindere de stat este eficienta, ea nu trebuie privatizata, iar un monopol de stat este, totdeauna, mai bun decat un monopol privat, deoarece acesta ii exploateaza intr-un mod si mai nemilos pe consumatori. „, cum postula laureatul PREMULUI NOBEL PENTRU ECONOMIE,  Joseph Stiglitz a fost inlocuit cu predicatul: ” Interesul global presupune realizarea unui sistem unic, politic, financiar, economic si de securitate, iar managementul tuturor resurselor trebuie gestionat de catre cei mai performanti jucatori…„, afirmat de Nouriel Roubini,   fost manager la FMI, Sistemul Federal de Rezerve al Statelor Unite ale Americii, BancaMondiala si Bank of Israel.

codul 2

Inainte de privatizarea sa, din iulie 2004, compania de stat PETROM detinea urmatorul patrimoniu: .

  •  600 de benzinarii, in valoare de 600 de milioane de euro.
  • 15.000 de km de conducte de petrol si gaze, in valoare de 1,8 miliarde de euro.
  • Două rafinarii: ARPECHIM, in valoare de 1,5 miliarde de euro, şi PETROBRAZI, in valoare de 500 de milioane de euro.
  • Combinatul de Ingrasaminte DOLJCHIM, care producea 1,4 milioane de tone de ingrasaminte pe an, combinat care valora 600 de milioane de euro.
  • 145 de depozite de combustibili, valorand 800 de milioane de euro.
  • Un parc de 1.580 de autocisterne, in valoare de 180 de milioane de euro.
  • 1.450 de vagoane-cisterna de Cale Ferata, valorand 400 de milioane de euro.
  • Campuri petroliere, nu numai in Romania, ci si în Kazahstan, Iran si India, cu rezerve estimate la 2 miliarde de barili, ceea ce inseamna, daca socotim 1 baril la 30 de euro, valoarea de 60 de miliarde de euro.
  • PETROM avea numerar, in cont, suma de 160 de milioane de euro.
  • Creanţe (sume de recuperat), in special de la LUKOIL şi RAFO Onesti in valoare de 300 de milioane de euro.

Un alt aspect curios al acestei privatizari este faptul ca PETROM avea 58.000 de angajati, iar OMV, numai 6.000 de salariati.E poate,  primul caz in care o companie obscura inghite o companie de 10 ori mai mare.

codul 3

Dar, sa vedem in continuare, cat de catastrofala a fost aceasta privatizare a unui obicetiv strategic, de siguranta si independenta energetica. La momentul semnarii contractului cu OMV Austria, compania PETROM:

  • Extragea  220.000 de barili in 24 de ore, ceea ce inseama o productie de 75 de milioane de euro zilnic.
  • Contribuţia PETROM la Bugetul de Stat era, pana la privatizare, de 1,3 miliarde de euro pe an, ceea ce reprezenta nu mai puţin de 13,7 la suta din Produsul Intern Brut.

Ei bine, toată aceasta bogatie fabuloasa, apartinand poporului roman, a fost vanduta cu 210 milioane de euro,in prima transa, urmata de altele pana la suma de   669 de milioane de euro, adica 7 % din valoarea PETROM. Suma vehiculata ca majorare de capital de 750 de milioane de euro a intrat in conturile PETROM-ului, devenit austriac, si a fost  folosita exclusiv  de grupul OMV.  Vanzarea celor 25 % din acţiunile ROMPETROL s-a facut mascat, catre o societate-fantoma, sau ,,cutie poştala“, dintr-un paradis fiscal, ramanand tot în posesia OMV.

Si iata, cum oficiali ai statului roman au devenit complicii unei escrocherii transfrontaliere de proportii, cu efecte foarte nocive asupra populatiei din Romania.  PETROM era o intreprindere strategica pentru securitatea nationala a statului. Prin privatizarea ei catre OMV Austria s-a transferat monopolul romanesc unui stat strain. Monopolul strain asupra petrolului si derivatelor sale poate dicta politica Romaniei.