Publicat in decembrie 17, 2014 de Oreste Teodorescu in Politikon
 
 

Tiriac in vizorul „vanatorilor” din mega escrocheria EADS in Romania


Este cunoscut sub diverse porecle: „bancherul”, „terminatorul de mistreti” sau „zgarciobul mustacios”. A reusit sa-si confectioneze o imagine de investitor serios si uneori chiar pozeaza intr-un mentor pentru economia de piata a Romaniei, insa putina lumea cunoaste biografia si relationalul ocult al domnului Ion Tiriac.

Primul miliardar roman din topul Forbes a fost pupila celebrului demnitar comunist Ion-Gheorghe Maurer, cel care i-a pus, pentru prima oara, in mana, pusca de vanatoare, inca dinainte de 1989. La randul sau, Tiriac il initiaza la inceputul anilor ’90 si pe Adrian Nastase in liga ucigasilor de animale fara nici o aparare, dar nu setea de sange a lui Tiriac, ne intereseaza si mai degraba foamea lui de bani publici.

Un personaj cheie in mega scandalul EADS este Ion Tiriac, care reprezenta Daimler-Chrysler in Romania in momentul in care se perfecta afacerea „Frontiera”. Concernul avea 37 la suta din EADS, care vana marele contract pentru securizarea granitelor. O componenta din programul IT (de cateva zeci de milioane de euro) ii revenea ginerelui comunistului de top Ion Dinca „Te leaga”,  Nicolae Badea, prin Computerland.

Tiriac a fost acuzat de publicatia franceza „Le Point” ca a luat un comision de 20 de milioane de euro, dar a castigat procesul. El a sustinut ca nu a fost implicat in afacerea EADS. Astazi, fostul consilier de IT din Ministerul de Interne (institutie care a impartit banii publici in afacerea „Frontiera”), Petru Branzas, e asociatul off-shore-ului Uphall Trading (care apare, ca paravan, in afacerile lui Tiriac) in Editura Sincron din Cluj-Napoca.

Ministrul de interene Ioan Rus, unul dintre demnitarii care au semnat contracte frauduloase de achizitii in dosarul EADS, a fost angajatul lui Ion Tiriac in firma Autosincron.

Despre „onestitatea” lui Tiriac, vorbeste mai bine, fiul lui Maurer, intr-un interviu acordat in 2009.