Publicat in octombrie 29, 2012 de Oreste Teodorescu in Fara categorie
 
 

Trei religii, un singur Dumnezeu (2)


Crestinismul

Cu un secol inaintea aparitiei Mantuitorului in persoana lui Iisus, Palestina se afla sub protectorat roman si era condusa de regi vasali.  In anul 37 i Hr, Roma il numeste rege peste evrei pe Irod cel Mare. Imediat dupa inscaunare, acesta trece la religia iudaica, dar are grija sa nu deranjeze in nici un fel, confortul imperiului. Societatea vremii era dominata de saduchei si farisei. Primii se considerau elita evreiasca, din neam de leviti si aveau puterea sa-l numeasca pe Marele Preot, iar fariseii aveau dreptul sa studieze textele rabinice si sa interpreteze Legea. Din punct de vedere spirtual si religios, toti evreii il asteptau pe Mesia (Cel Uns de Dumnezeu) sa elibereze Tara Sfanta. Unii , inspirati de profetii si proorocii Vechiului Testament, se refereau la eliberarea de sub patimi, idolatrie si coruptie, iar altii, mai activ politic, indrazneau chiar sa creada ca se vor putea elibera de sub jugul roman. Iisus Hristos spune ca a venit sa implineasca Legea, nu sa  o distruga si de aceea, crestinismul se defineste continuatorul religiei iudaice, singura diferenta dogmatica constand in faptul ca evreii nu cred ca Mesia a venit, iar crestinii sustin ca El a fost intrupat de Iisus. Asadar,  aceasta religie se bazeaza pe Biblia Crestina formata din Vechiul Testament la care se adauga Evangheliile canonice ale lui Matei, Marcu, Luca si Ioan, Apocalipsa lui Ioan si Faptele si Epistolele apostolilor. Crestinismul devine religie oficiala a Imperiului Roman in secolul al IV-lea d.Hr si de acolo seimprastie atat in Orientul Apropiat, in Europa, cat si in Asia. Incepand cu Evul Mediu, prin misionari, crestinismul ajunge si in Americi.

Esenta credintei crestine se afla in Dumnezeirea lui Iisus, numit de evanghelistul Ioan, Cuvantul lui Dumnezeu intrupat si Sfanta Treime care alcatuieste Fiinta unui Dumnezeu unic, asa cum Soarele, Razele si Caldura definesc aceeasi entitate. In 1947, au fost descoperite niste manuscrise scrise in aramaica, numite de cercetatori: Manuscrisele de la Qumran, Evangheliile Gnostice ale Esenienilor, Evangheliile Apocrife, care aduc o Lumina noua asupra inceputului crestinismului.

Primul conducator al Bisericii crestine a fost Iacob, fratele vitreg al lui Iisus, cunoscut de credinciosi drept Iacob cel Drept, primul episcop al Ierusalimului. Totusi, nici Iacob, nici apostolul Petru nu poarta titlul de Parinte al crestinismului, ci Pavel, fost Saul, prigonitor de crestini si magistrat iudeu de cetatenie romana, care a avut reveleatia lui Hristos, pe drumul Damascului. S-a convertit la crestinism si a inceput cel mai prolific misionariat, fiind urmat in aceasta credinta mantuitoare, de greci, evrei si romani.Primele patru secole sunt maracte de evanghelizari, dar si de conflicte teologice cum au fost cele dintre discipolii lui Iacob cel Drept si urmasii liniei doctrinare ale lui Pavel din Tars.

In anul 314 d.Hr, imparatul Constantin promulga edictul de la Milano prin care acorda liberate religioasa Bisericii crestine. In 325, d.Hr se intruneste Conciliul de la Nicea care concluzioneaza ca Iisus este Dumnezeu Intrupat  si ca ori ce afirmatie contrara devine eretica. In scurt timp, toate celelate temple destinate zeilor au fost darmate, iar celelate culte sa fie persecutate.

Diferenta fundamentala fata de iudaism este ca Iisus este considerat Dumnezeu Intrupat, care s-a pogorat in Fecioara Maria pentru a-l mantui pe Om, urmasul lui Adam, cazut in lumea materiala dupa ce l-a ascultat pe Sarpele cel Vechi, numit si Satan. Evreii nu au putut conceptualiza intruparea lui Dumnezeu si au considerat o asemenea credinta ca fiind hulitoare. Cu alte cuvinte, crestinismul personalizeaza relatia cu Dumnezeu prin cel care isi spune Fiul si care ne invata sa ne rugam Tatalui nostru.

Pentru crestini, Hristos este punctul culminat al Creatiei, si prin el si omul care isi cauta mantuirea. Iata ce scrie Pavel in Epistola catre Coloseni:Pentru ca intru El au fost facute toate, cele din ceruri si cele de pe pamant, cele vazute si cele nevazute…Toate s-au facut prin El si pentru El. El este mai inainte de toate si toate prin el sunt asezate„.  Evanghelistul Ioan afirma: „Si cuvantul s-a facut trup si s-a salasluit intre noi

Astazi, crestinismul cunoaste trei forme de cult definite teologic si care au Biserici: catolicismul, ortodoxia si protestantismul.