Publicat in martie 3, 2015 de Oreste Teodorescu in Politikon
 
 

Un scurt remember al mega dosarului EADS


Mega dosarul EADS este structurat pe marturiile unor angajati  FTS Romania  (Fujitsu Technology Sistems), pe interceptari ale serviciilor secrete din mai mute tari europene si pe urmarirea rulajului unor conturi unde apar foarte multi politicieni, politisti, oameni de afaceri romani.

Procurorii austrieci au trimis in instanta un dosar care conţine informatii si probe  despre recomandarile facute de oficiali ai Ministerului roman de Interne cu privire la firmele locale care urmau să subcontracteze servicii în proiectul de securizare a frontierelor Romaniei.  Principalul acuzat este Viktor Malinowski, fost director regional pentru Europa de Sud-Est al Fujitsu-Siemens Computers.Malinowski a semnat contracte de peste 100 de milioane de euro cu statul roman.

viktor_start

(Viktor Malinowski)

Una dintre cele mai pagubitoare tranzactii pentru bugetul nostru de stat s-a produs in vara lui 2013, cand Guvernul a achitat un contract aditional in valoare de 25 de ilioane de euro catre firma lui Claudiu Florica.

Florică de la Fujitsu Technology Sistems Romania a incheiat in 2004 cu Guvernul lui Adarian Nstase, un contract de „inchiriere” a produselor Microsoft. Contractul a fost adiţionat periodic (3.11.2004, 20.06.2008, 1.10.2008, 25.10.2008) cu sume cuprinse între 19 şi 25 de milioane de euro. Procurorii austrieci vin insa cu informatii uluitoare si despre firmele subcontractoare  si  despre banii de mita ajunsi in offshore-uri şi conturi in Elveţia.

Practic, in 2006, Claudiu Florica este cel care a caştigat in contul EADS contractul cu statul Roman pentru „livrarea unui sistem de securitate a graniţelor”. Ingineria financiara de baza s-a bazat pe subcontractarea ulterioara a contractului catre niste firme fantoma, pentru pierserea urmei banilor in paradisuri fiscale.

claudiu-florica

(Claudiu Florica)

Dupa un audit intern din 2010, noua conducere a FTS a identificat cel puţin 12 milioane de euro ca venituri din servicile prestate catre EADS in cadrul Contractului pentru Securizarea Frontierei României de firme subcontactoare ca  Profinet şi Gessa, care la randul lor faceau plaţi si ele altor subcontractori din acelaşi Proiect. Cam asa functiona suveica in care se pierdea urma spagilor imense.

Procurorii de la Viena demonstreaza ca  „platile facute catre subcontractori nu au la baza servicii prestate”. Unul dintre beneficiari a fost Smart Control SRL (2,56 milioane euro), altul CG&GC Intelligent Technology (1,75 milioane euro), care în 2006 se angaja sa presteze „reparatii şi mentenanta”.CG&GC, o companie cu sediul in Mehedinti, a intrat în insolvenţă la cererea Asseco See SRL, aceeaşi care a achizionat şi Net Consulting .Tot Asseco este beneficiara unei sume de aproape 700.000 de euro pentru facturarea unor licenţe Microsoft in cadrul aceluiasi Proiect.

Pana azi, niciunul dintre ministerele implicate in aceste contracte nu a vrut sa divulge detaliile legate de subcontractori, clasificand in mod bizar documentele, in conditiile in care legea contractelor publice vorbeste despre transparenta. (sic!)

Mega-afacerea EADS – Microsoft-Fujitsu, s-a facut in  2002, in cadrul unei întalniri  la Roma, de fostul ministru al comunicațiilor Dan Nica (PSD).

ministrul-dan-nica-la-negocieri-cu-postasii-93658-1

(Dan Nica)

Procurorii vienezi impreuna cu cei ai DNA afirma ca  cele mai importante plati către concernul cu care s-a derulat contractul pentru securizarea frontierelor au fost operate de Ministerul Afacerilor Interne, in cel al doilea mandat al lui Vasile Blaga (PDL).In 2005 (anul în care Vasile Blaga renegocia valoarea contractului pentru securizarea frontierelor), principalul partener al EADS – Fujitsu incheia un contract cu Ministerul Educației, unde soţia ministrului de interne, Violette Blaga, era şefa Direcţiei Juridice şi de Control.

Demersul procurorilor austrieci este dublat de catre  Departamentul de Stat al SUA. Anchetatorii urmarind traseul spagilor  prin care sume fabuloase au fost dirijate de guvernele de la București, in ultimii 12 ani, catre Microsoft si Fujitsu Sistems Technology. Surprinzator a fost paienjenisul de subcontractori romani care au incasat degeaba sute de milioande de euro din programul de securizare a frontierelor.