Publicat in ianuarie 27, 2014 de Oreste Teodorescu in Psihotronica
 
 

Una dintre primele lectii pe care le invata politicienii este LEGEA ASTEPTARII


  • Specialistii in persuadare au categorisit seturi de legi care ordoneaza in algoritmi precisi, predicatele manipularii. Politicienii uziteaza de cele mai multe ori, in raporturile pe care le stabilesc cu alegatorii, principiile Legii Asteptarii.
  • Legea Asteptarii este unul dintre “secretele” fundamentale ale relationarii interumane.Ea spune: comportamentele pe care le asteptam din partea noastra si a celorlalti au sanse mai mari sa se manifeste in realitate.
  • Ca sa intelegem mai bine cum functioneaza, din punct de vedere psihologic, aceasta lege persuasiva, sa luam ca exemplu, efectul Placebo, care  este o reactie demonstrata statistic si arata cum reactioneaza organismul pentru a se adapta la felul in care gandim la un moment dat. Cand pacientul astapta de la o substanta oarecare, sa-i rezolve migrena, chiar daca va bea apa cu zahar, va resimti imediat, efectul de calmare. 
  • Un  exemplu al efectului pe care asteptarile il genereaza la grupuri de oameni a fost dat in  razboiul din Golf. Israelienii au primit masti de gaze la inceputul anului 1991 pentru a se proteja in fata atacurilor chimice. Cand s-au lansat rachete SCUD din Irak, pe 16 ianuarie 1991, zeci de israelieni au mers la spital. Ei prezentau simptome similare celor despre care se spunea ca sunt provocate de armele chimice. Interesant este ca nu se folosise nici un fel de arma chimica…
  •  Bernard Raquin, in Marile manipulari din epoca moderna scrie: „Asteptarile pe care mintea umana le genereaza au efecte asupra intregului organism si asupra comportamentelor. La scara individuala acest lucru poate fi probat in fiecare zi atunci cand oamenii folosesc afirmatii de genul:“Nu cred ca pot…”; “Ma indoiesc ca voi fi in stare sa…”Fara sa ne dam seama, cand folosim aceste expresii ne reducem statistic sansele de a reusi pentru ca intregul organism tinde sa se adapteze la mesajele mentale autoinduse.”
  • Politicienii invata, in primele lectii, pe langa mesajele limbajului non-verbal si aceasta Lege a Asteparii, care se repercuteaza atat asupra convingerii maselor cat si  in procesul de autoconvingere. Aplicatiile sunt numeroase.
  • Iata un exemplu de beneficiu in cazul autoconvingerii unui politician: „inainte de o aparitie publica  este preferabil sa ma astept ca voiconvinge audienta,  in loc sa ma astept ca voi fi respins…”; „cand urmeaza sa vorbesc in public, este mai bine sa cred ca voi ramane calm decat sa voi fi ridicol.” ; „cand discut cu un opozant politic, este preferabil sa pornesc cu ideea ca voi gasi cele mai bune argumente decat sa cred ca voi fi invins de argumentele sale…
  • Un exemplu de aplicare in convingerea celorlalti: „Cand cineva in care crezi se asteapta sa faci un anumit lucru, vei tinde sa confirmi asteptarile sale, indiferent de sens (pozitiv sau negativ).