Publicat in ianuarie 13, 2017 de Oreste Teodorescu in Blog
 
 

Vulnerabilitatile Romaniei in fata propagandei si a teoriilor conspirationiste care adancesc prapastia dintre stat si cetatean


Motto: „Propaganda este eficienta atunci cand agenda politica actuala, ramane neexplicata”

Teoria Conspiratiei se bazeaza pe un principiu simplu: în absența încrederii, minciuna devine noul adevăr. Mecanismul presupune transpunerea predicatului propagandistic in stiri, care sa ofere oamenilor raspunsurile asteptate, prin explicarea misterului universal, accesul la imaginea de ansamblu, intelegerea cauzelor care produc războaiele și șomajul, creșterea prețurilor, problemele traficului urban, decesul subit al unui politician sau prezenta serviciilor secrete in viata publica.

Oamenii, in general, atunci cand nu primesc un raspuns sincer vizavi de preocuparile lor, devin vulnerabili teoriilor conspirationste, care abil manevrate de puteri din umbra, aduc beneficii extraordinare in razboaiele politice, economice, informationale si chiar militare.

Din nefericire, politicienii „mainstream” practica o retorica abstracta, impersonala, comunicata intr-un universal limbaj de lemn, arondata falimentarului principiu al „politcal correctness”, lasand o poarta larg deschisa discursului emotional si propagandistic de care profita partide politice, guverne, organizatii teroriste, escroci si companii multinationale, in defavoarea cetateanului.

Astfel, majoritatea dintre noi incepem sa ne indoim de clasa politica, de institutiile statului, de vectorii de opinie, de presa, de noi insine si ne avantam plini de entuziasm in cautarea adevarului ascuns. Exista o vorba de duh: „Afara-i vopsit gardul, inauntru, leopardul”, care sintetizeaza principiile manipularii si ale dezinformarii, care alaturi de propaganda devin cele mai redutabile arme in razboiul modern.

Atunci cand institutiile statului au mari lacune de comunicare, cand neincrederea si suspiciunea s-au generalizat, cand adevarul oficial nu mai satisface setea de spectacol a unui public formatat de televiziunile mondene, inseamna ca s-a creat terenul propice insamantarii predicatelor dezordinii. Razboiul Informational se bazeaza pe alterarea relatiei dintre stat si cetatean, iar la acest deznodamant se ajunge prin propaganda si persuasiune.

Situatia se va normaliza in Romania, atunci cand politicienii vor avea viziunea si curajul sa adere functional la Serviciul European pentru Actiuni Externe, prin organizarea si finantarea corecta a unei Unitati pentru Combaterea Propagandei si mai ales prin finantarea mediei independente, care sa revina la stiri corecte si bine documentate.

Statul roman este fortat de imprejurari si de contexte sa faca efortul de a convinge cetateanul ca-i este prieten si nu dusman. Partidele politice, daca nu sunt conduse de inconstienti sau aventurieri, trebuie sa constientize faptul ca daca nu se reformeaza real si nu aduc oameni cu adevarat competenti la guvernare si in legislativ, vor lasa loc de manevra propagandei, care va adanci si mai mult prapastia de incredere dintre cetatean si institutiile statului.

Cand acest climat de neincredere paralizeaza sistemul nervos al statului inseamana ca adversarii Romaniei au finalizat solutia lui Sun Tzu, celebrul strateg militar chinez, de acum 2500 de ani, care spunea cam asa:

Pentru a distruge un adversar, fara consecintele catastrofale ale unui razboi cu armate numeroase, care necesita provizii costisitoare si provoaca turbulente care sa te dezavantajeze, deopotriva si pe tine, ar trebui sa urmezi urmatorii pasi:taie-i radacinile, intuneca-i cerul, baga zazanie intre conducatorii lui, corupe-i decidentii, fa-l sa se rusineze de sine insusi, si atunci, scarbit de ce a ajuns, va veni sa te implore sa-l salvezi de el insusi”.

Romania se afla intr-un ceas critic, si pare destul de vulnerabila in fata provocarilor unui secol tensionat: interesele multinationalelor, monopolurile bancare, amenintarile teroriste, expansiunea Federatiei Ruse, distantarea Turciei fata de SUA si NATO, lipsa coeziunii interne in legatura cu  Proiectul de Tara.

Intrebarea care ne tulbura este, daca actuala clasa politica se va putea ridica la inaltimea asteptarilor majoritatii romanilor, care vor sa traiasca demn, prosper si in armonie cu traditiile si credintele lor.