0
Publicat in septembrie 18, 2010 de Oreste Teodorescu in Spiritualitate
 
 

Calendarele mayase


Din ramasitele descoperite in sudul Mexicului, istoricii au presupus ca societatea mayasa era impartita in caste, conduse piramidal de regi, printi, guvernatori, sfatuiti de preoti cu vaste cunostinte despre Univers si mecanica sa. Economia se baza pe agricultura, termenul de maya desemnand pe „cel care culege porumbul„! Foloseau ca moneda de schimb boabe de cacao si bucati de cupru. In ciuda unei culturi tehnologice sarace, mayasii neavand cunostinte despre roata, erau extrem de specializati in miscarile astrelor, Soarelui, Pamantului si a multor planete descoperite de restul pamantenilor mult mai tarziu, cum ar fi Uranus si Venus. Orasele lor erau precis asezate si construite tinandu-se cont de pozitia stelelor si aliniate Soarelui. Din fragmentele de pergamente pastrate aflam ca mayasii atribuiau aceasta cunoastere, stramosilor lor, olmecii, care la randul lor o primisera de la „primii oameni veniti pe Pamant„.
Spre deosebire de noi,care folosim sistemul de numerotare zecimal, populatiile din America Centrala precolumbiana aveau ca baza de calcul cifra 20. Traditia lor spune ca multiplii lui 20 reprezentau cele zece degete de la maini plus cele de la picioare. Numerele erau scrise vertical si, surprinzator, mayasii cunosteau cifra zero. Europenii aveau sa mai astepte cateva milenii pana in Evul Mediu ca sa afle despre 0 de la arabi. Interesant este faptul ca mayasii aveau mai multe calendare, fiecare abordand diferit trecerea timpului, ceea ce le asigura deosebita precizie astronomica. De exemplu Calendarul Tzolkin are o durata de 260 de zile si cuprinde 13 perioade a cate 20 de zile, se bazeazaz pe ciclul Pleiadelor si este considerat sacru determinand spirala evolutiei constiintei umane, in istorie, fiind folosit in scopuri religioase si mai ales divinatorii. Extrem de interesant, dar 260 de zile este exact perioada in care planeta Venus este vizibila, fie la est, fie la vest de Soare. Uneori acesta mai este numit si „Calendarul de 13 luni”.
Un alt calendar se numeste Haab, cuprinde 365 de zile si era folosit in activitatile cotidiene si agricole. Interesant este ca acest calendar perimitea si un calcul lung al zilelor pe o perioada de 5125 ani care acoperea evenimetele istorice ale umanitatii si totodata permitea o lectura liniara a timpului pornind de la o data fixa. Ceea ce avea sa ne preocupe toti, mai ales astazi, cand evenimentele planetare sunt atat de evidente, sunt datele de inceput ale calendarului, 13 august 3114 i.Hr si ale sfarsitului sau, adica pe 21 decembrie 2012…
-va urma-