Publicat in ianuarie 19, 2017 de Oreste Teodorescu in Blog
 
 

De ce nu ne trezim?


Au trecut 26 de ani de tranzitie, prefaceri, ridicari firave si prabusiri spectaculoase si noi ne incapatanam sa nu intelegem ca democratia, libertatea cuvantului, economia de piata au nevoie de legi coerente, proiecte, reguli si proceduri care sa determine progresul societatii, intarirea si modernizarea institutiior statului.
Ne tot laudam cu cea mai mare viteza a internetului din Europa si de cele mai sofisticate aplicatii on-line, dar institutiile noastre bugetare, plimba tone de hartii, serviciile publice nu sunt informatizate, si nu am reusit sa interconectam administratiile publice, institutiile statului cu cetateanul platitor de taxe si impozite.
Suntem mandrii ca tinerii nostri sunt printre cei mai apreciati IT-isti din lume, dar ce facem pentru a le oferi posibilitatea sa lucreze si traiasca decent, in tara lor ? Concret, cum concureaza statul roman, pentru atragerea si mentinea tinerilor specialisti IT, cand multinationalele au programe complexe de recrutare si ofera salarii substantiale?
Nu am fost in stare, dincolo de cuvinte si atitudini trufase, dar golite de continut, de genul “mandru ca sunt romansa accesam fonduri europene, sa concretizam proiecte care sa eficientizeze administratiile locale si centrale, in relatia cu cetateanul, sa interconectam institutiile de verificare si control la declaratiile de avere ale demnitarior,la fisele fiscale si a datelor despre membrii familiei, implicate in companii, pentru a ajuta prevenirea actelor de coruptie.

Doar prin creearea unei retele informatizate la nivel national, putem sa flexibilizam, sa fluidizam activitatea societatilor comerciale si mai ales putem eficientiza managementul administrativ, guvernamental si legislativ.

Lipsa unei strategii nationale si legislatia precara in domeniul IT din Romania, au condus la patrunderea pe piata a unor entitati lipsite de ori ce etica si moralitate care au secatuit bugetul national, prin contracte paguboase, sau cu activitate fictiva, dar tranzactii financiare foarte concrete.

Oare ce ne mai trebuie, pentru a ne trezi din aceasta dulce si fatala indiferenta? Suntem singurul stat european care nu are un organism cu autoritate IT la nivel guvernamental.