Publicat in mai 19, 2013 de Oreste Teodorescu in Ezoterism
 
 

Abilitatile politice si strategice, au facut din Cleopatra prototipul REGINEI


Nimic nu este nou sub soarele politicii. Si in vremurile Cleopatrei, luptele pentru putere si dominare nu cunosteau limite.Dupa ce Cezar si Cleopatra au devenit amanti, Egiptul si Roma s-au confruntat cu unul dintre cele mai celebre si determinate cupluri din istorie. Rudele Cleopatrei, condusi de fratii ei Ptolemeu al XIII-lea si Arsinoe a IV-a au complotat armat impotriva ei, insa au fost repede invinsi de mica armata a lui Cezar. Curand, Cleopatra l-a nascut pe Cezarion (Micul Cezar). Un an mai tarziu, in 44 i.Hr, pe cand se aflau la Roma, Cezar a fost asasinat. Conform traditiei egiptene, Cleopatra il ridicase pe tron, alaturi de ea, pe fratele sau mai mic, Ptolemeu al XIV-lea. Dupa moartea lui Cezar, ramasa singura si fara aliati intr-o Roma intrata in lupta pentru putere s-a vazut nevoita sa revina intr-un Egipt ostil si revansard.

Intoarsa in tara natala, Cleopatra porunceste ca fratele sau sa fie otravit, dupa care, prin atacuri abile, desfiinteaza toata opozitia si preia pe deplin tronul, alaturi de fiul ei Ptolemeu al XV-lea Cezar. Si in Imperiu Roman se purtau lupte acerbe pentru tron, intre aliatul si prietenul lui Cezar, Marc Antoniu si Octavian, fiul sau adoptiv. Pe acest fond vulnerabil, Egiptul s-a confruntat cu ciuma si cu foametea severa, cauzate de nivelul scazut al Nilului. Toate sperantele se indreptau spre faraonul femeie, iar rezolvarea avea sa vina, tot din inima Romei. Se pare ca diplomatia inimii, era mai puternica, atunci decat cea a mintii. In anul 41 i.Hr, Cleopatra si Marc Antoniu se intalnesc in Tars (sudul Turciei de astazi). In cronicile vremii este descrisa aparitia Cleopatrei, pe o barca magnifica, cu panze purpurii, imbracata asemeni zeitei Afrodita. Marc Antoniu, care era considerat un avatar al zeului Dionisos a fost cucerit pe loc. Ca si la intalnirea cu Cezar, Cleopatra a stiut exact, cum sa intre in sufletul romanului. Dar si Marc Antoniu, dincolo de dulceata inimii, a intuit cata nevoie avea si Roma de un aliat impotriva partilor (Parthia era o regiune situata in nord-estul Iranului de azi). Cei doi au devenit repede amanti, bucurandu-se fiecare de sprijinul celuilalt. Cleopatra i-a cerut romanului s-o ajute in capturarrea si uciderea surorii sale, Arisnoe, pentru a preveni orice incercare de detronare, daruindu-i doi copii: Alexandru Helios si Cleopatra Selena. Intorsi in Alexandria, cei doi infiinteaza Societatea Celor Care Traiesc Viata Din Plin, pe care unii istorici au interpretat-o ca pe o scuza pentru vicii si desfrau. Altii sunt de parere ca aceasta societate era dedicata cultului lui Dionisos, stiindu-se ca Marc Antoniu se credea o incarnare a acestui zeu.

Relatia dintre Antoniu si Cleopatra avea sa aprinda spiritele la Roma, opozantii condusi de Octavian, au reusit sa convinga Senatul de pericolul mutarii capitalei imperiale de la Roma la Alexandria si ca Marc Antoniu a cazut in mrejele unei prostituate betive, care se viseaza zeita latina. Manipularea, dezinformarea si tesatura de intrigi au condus repede la izbugnirea unui razboi intre armatele imperiale conduse de Marcus Veipsanius Agrippa si armatele conduse de Antoniu si Cleopatra. Depasiti numeric, si strategic, Antoniu si Cleopatra au fost invinsi, iar intreg Egiptul intra sub dominatia lui Octavian. Conform cutumelor, Marc Antoniu se sinucide, iar Cleopatra, la 39 de ani, s-a lasat muscata de o vipera, pentru a nu suporta umilinta de a fi tarata pe strazile Romei in batjocora cetatenilor imbatati de gustul victoriei. Dupa ce a domnit ca o regina, aproape 22 ani, Cleopatra si-a gasit sfasitul alaturi de cel de-al doilea iubit al sau, roman. Fiul ei, Cezarion a fost asasinat din ordinul lui Octavian, iar cu acest ultim gest s-a pus capat regatului ptolemaic.

In ciuda unei abile propagande de denigrare, condusa de oamenii lui Octavian, istoricii au retinut totusi profilul corect al ultimei femei faraon. Cleopatra a fost un politician abil, crud, dar foarte apropiata de supusii sai, care o divinizau, vorbea sapte limbi, avea notiuni profunde de matematica si astronomie. Ne putem imagina,cat de diferita ar fi fost soarta occidentalilor, de astazi, daca Cleopatra ar fi reusit a creeze un imperiu oriental, care sa rivalizeze cu Roma…