Publicat in aprilie 22, 2014 de Oreste Teodorescu in Blog
 
 

Cele 5 perceptii care aduc ratiune simtirii


Simtirea este o facultate a sufletului care percepe sau cunoaste lucrurile materiale. Exista cinci simtiri.Prima:

  • Vazul. Simturile si organele vederii sunt nervii din creier si ochii. Vederea percepe culoarea, forma, marimea, locul, distanta, numarul, miscarea, starea si constitutia obiectului/subiectului.
  • Auzul. Percepe glasurile si sunetele. Distinge subtirimea, grosimea, dulceata si taria lor. Organele sunt nervii cei moi ai creierului si constructia urechilor
  • Mirosul. Se face prin nari, care trimit impulsurile in creier si merg pana la marginile cavitatii anterioare ale creierului. Mirosurile se deosebesc, in genaral prin atribute precum placut/neplacut.
  • Gustul. . Organele lui sunt limba si mai mult virful ei si partea de deasupra a gurii, pe care unii o numesc cerul gurii, in acestea sunt raspanditi nervii care vin din creier.
  •  Pipaitul. Acesta este comun tuturor vietuitoarelor. El rezulta prin nervii care sunt trimisi de creier in tot corpul. Pentru aceea tot corpul, dar si celelalte organe ale simturilor au simtul tactil. Cad sub simtul tactil caldura si frigul, moalele, tarele, vascosul, uscatul greul si usorul. Caci acestea se cunosc numai prin pipait. Sunt comune tactiluluiului si vazului: asprul, netedul, uscatul, lichidul, grosul, subtirele, susul, josul, locul si marimea.De asemenea, simtul tactil percepe cu ajutorul memoriei si al gandirii corpul care este aproape. Tot astfel simtul tactil percepe numarul pana la doi sau trei.

Creatorul nostru divin ne-a inzestrat pe fiecare dintre noi cu duble pe fiecare din organele simturilor, pentru ca atunci cand se vatama unul sa indeplineasca celalalt functia sa. Caci a facut doi ochi, doua urechi, doua nari ale nasului si doua limbi, care sunt despartite la unele vietuitoare, ca la serpi, iar la altele unite, ca la oameni. Cu simtul tactului a inzestrat tot corpul vietuitoarelor. In principiu putem afirma ca ochii fizici percep imaginea intr-o proportie uriasa in linie dreapta, vederea periferica furnizand foarte putine informatii, in lipsa antrenamentului,auzul si mirosul se percep multidirectional, iar gustul si simtul tactil devin functionale doar in contact direct cu obiectul.