Publicat in decembrie 21, 2013 de Oreste Teodorescu in Blog
 
 

De ce investesc mogulii in televiziuni?


Majoritatea studiilor privitoare la efectele televiziunii, fie că se referă la copii, fie la adulti, considera ca vizionarea prelungita si fidelizata este un factor important in generarea si mentinerea unui comportament pasiv. Jarry Mander a scris in Patru argumente pentru a elimina televiziunea: Proporţional cu timpul dedicat vizionarii, se poate constata o micşorare a vigilenţei generale. De asemenea, se înregistrează o scădere vizibila a perseverenţei, a voinţei şi dispoziţiei de a urmări activ rezolvarea unei probleme.”

Din punct de vedere neurologic, cercetătorii explica acest fenomen prin apariţia unei dependente de ritmul cerebral alfa, activitate corticala cu care omul se deprinde pe parcursul miilor de ore petrecute in faţa ecranului. Obişnuiti de multa vreme cu această stare mentala, oamenii vor fi permanent  atrasi de activitaţile distractive ce introduc mintea în aceeaşi stare pasiva, de relaxare. Prin afectarea activitatii cortexului prefrontal, televiziunea conduce, de asemenea, la reducerea activitaţii voluntare, un simptom specific acestei afecţiuni.

Pe termen lung, vizionarea TV diminueaza puternic capacitatea de implicare în propria existenta, determina pasivitate în planificarea activităţilor viitoare şi în organizarea programului zilnic, cultiva plictiseala, dezinteresul sau apatia„, scrie si Fran Hearvey in Manipularea televizata si capcanele divertismentului

Daca sondam putin opinia publica dependenta de consumul televizionistic, putem concluziona ca spectatorii gasesc tot mai greu energia, dispozitia şi puterea de a lupta pentru a-şi schimba viata. Ei nu mai pot lua hotarari singuri, nu se mai pot opune nici unei masuri politice, sociale sau comunitare. De altfel, proporţional cu creşterea timpului petrecut la televizor, scade dispoziţia sau placerea unei implicari in viaţa comunitară şi chiar în cea de familie.

In principiu, televiziunea cultiva plictiseala, dezinteresul sau apatia şi inhiba comportamentele sau iniţiativele de ordin subiectiv, ca reflex al voinţei şi reflecţiei personale.” (Sébastien Bohler- La Chimie de nos émotions)

Practic, dupa cum argumneteaza multi dintre cercetatori, vizionarea TV fidelizata contribuie consistent la diminuarea controlului interior al proceselor mentale şi la preluarea acestuia de catre mediu (stimulii externi sau mijloacele de manipulare), “antrenându-i pe oameni pentru a fi zombi”, cum scria Mander in 1978)

Nu stiu cum se mai pot uita in oglinda niste jagardele de presa a caror singura misiunea este splarea pe creier a unui numar cat mai mare de romani!