Publicat in octombrie 8, 2013 de Oreste Teodorescu in Spiritualitate
 
 

Unde locuiesc demonii


Din Sfanta Scriptura, Sinaxare si Paterice aflam ca salasurile demonilor sunt vazduhul si pustietatile. Cata vreme satana a fost un inger de lumina, supus Ordinii Dumnezeiesti, a fiintat impreuna cu toate legiunile ingeresti, participand  pe deplin la fericirea Raiului.Dupa caderea sa in abisul trufiei si al preamaririi de sine, cel mai Frumos dintre ingeri isi pierde slava si este izgonit in spatiul din imprejurimile pamantului, adica in vazduh. Vedem la Iov 1:7 si 2:2, cum diavolul marturiseste ca a colindat pamantul in lung si-n lat prin vazduh. Sf.apostol Pavel il numeste chiar „stapanitorul puterilor vazduhului„, iar pe legiunile sale le recunoaste ca fiind „duhurile rautatii care sunt in stihiile ceresti”. 

Insa, vazduhul nu este chiar locuinta demonilor, ci doar un spatiu care-i ingaduie pe ingerii cazuti sa existe, pana la Marea Judecata. Iata ce scrie, in acest sens sfantul Nicodim Aghioritul: „Demonii, cu ingaduinta lui Dumnezeu, nu locuiesc in vazduh pentru ca acesta ar fi locul harazit osandirii lor, ci pentru nevointele celor alesi si pentru indreptarea pacatosilor„.

Exista si  anumite locuri pamantesti, diferite pustiuri, case parasite, temple si biserici abandonate, morminte, puturi, lacuri unde demonii isi pot gasi locuinta. Din dragoste pentru om, Dumnezeu  a asezat duhurile apostate in tinuturi nelocuite.Insa, din cauza rautatii si ticalosiei, precum si dintr-o prea mare lacomie, oamenii insisi devin locuinte pentru draci. Insusi Fiul l-a caracterizat pe omul care nesocoteste Mantuirea, ca fiind „locas al duhurilor spurcate”.

Pentru a incheia , mi se par foarte potrivite vorbele de duh al Sfantului Ioan Gura de Aur: „Lacasul diavolului nu este decat in pacat.