0
Publicat in februarie 20, 2010 de Oreste Teodorescu in Spiritualitate
 
 

Accesul in Rai



Motto: „Pace va aduc voua copiii Mei, Pacea inseptita a Maicii Pamantesti si a Tatalui Ceresc.Pace aduc corpului vostru, Pacea calauzita de Ingerul Puterii, Pace aduc inimii voastre, Pace calauzita de Ingerul Iubirii.Pace aduc mintii voastre, Pace calauzita de Ingerul Intelepciunii.Prin ingerii Puterii, Iubirii si Intelepciunii veti strabate cele Sapte Cai ale Gradinii infinite si corpul, inima si mintea voastra vor fi o Unitate in zborul Sacru catre Marea Cereasca a Pacii”


Swedenborg surprinde din nou credinciosul canonic si osificat in dogme sterile cand se indoieste ca ascetii sau pustnicii sunt privilegiati in Rai. Dimpotriva, suedezul le reproseaza acestora ca sunt prea posomorati, prea posaci, prea innegurati si proiectati asupra propriei mantuiri,dar vag interesat de soarta celorlalti. In ciuda cliseelor religioase, cum ca bogatul, modernul, dinamicul, cel care se desfata cu mancaruri si bauturi fine n-ar putea accesa Regatul Cerului, Swedenborg scrie ca „Doar constiinta este cea care deschide, sau nu portile raiului„. Asemeni, parintilor ortodoxiei, si el crede ca „oamenii pot fi formati pentru rai, numai pe pamant, dobandindu-si curatenia spirituala„. Taina nu este sa fugi de lume, in singuratate si asceza, ci tocmai aceea de a plonja in abisurile vietii, in tumulturile si vartejurile sale pentru a le ordona, pentru a le gasi sensul cel bun.Orgoliul si dragostea vanitoasa, simbolizate de omul bogat din parabola christica: „Mai degraba intra camila prin urechea acului decat bogatul in imparatia Domnului„, nu vor fi niciodata pe placul lui Dumnezeu, in timp ce smerenia, simplitatea si cugetul omului obisnuit il vor face sa treaca mult mai usor in lumea spirituala.

Viziunile lui Emanuel Swedenborg au sedus si capatat atentia contemporaneitatii sale, mai ales dupa un incident petrecut la Gothenburg. Aflat cu prietenii la cina, a intrat intr-o stare scurta de detasare fata de concret si a anuntat livid ca la Stockolm a izbugnit un incendiu devastator. Doua zile mai tarziu (intre Gothenburg si capitala Suediei sunt aprox. 500 km) un mesager a adus trista veste. Desi, viziuninle sale au intrat in opozitie cu dogmele bisericesti, formatia stiintifica si elevarea propriei constiinte l-au facut pe Swedenborg sa straluceasca in pantheonul marilor maestrii spirituali