Publicat in decembrie 15, 2012 de Oreste Teodorescu in Blog
 
 

Mostenirea shamanica a dacilor


Evident, ca putem vorbi despre shamanismul romanesc. Descantecele, incantatiile, dansul ritualic (Calusarii facand parte din panoplia impotriva duhurilor necurate), folosirea plantelor psihoactive precum canepa sau “ciuperca cu buburuze”, ori Amanita Muscaria, comunicarea cu spiritele strabunilor si a animalelor, etc.

Mircea Eliade in De la Zamolxis la Gingis Han, gaseste corespondente foarte stranse intre traci, geti, celti, druizi si totusi scrie: “…nemurirea spiritului, fericirea eterna a lumii primordiale, credinta ca moartea este o poarta de trecere catre o alta dimensiune a existentei, puterea nemarginita a lui Dumnezeu, sunt mai vechi in constiinta geto-dacilor, decat la celti”.

Dar, ca sa ramanem in tema si pentru ca vorbeam de spiritele animalelor si plantelor sacre, sa amintim despre Lupul Dacic, Cerbul Vanator, Omul Matraguna. Astazi, ramasitele satului romanesc mai pastreaza raportarea la magic, prin cele doua vrajitoare, intalnite in orice spatiu rural: cea buna, care descanta si apeleaza la spiritele luminoase ale strabunilor, si “Cotoroanta” care “opereaza’” cu energiilor defunctilor malefici. Aici gasim o similitudine cu practicile voodoo.

Pana la urma, toate aceste izvoare, fie ca sunt culturale si aici ii citez pe Platon, Iordanes, Herodot si mai ales pe Julius Caesar cu al sau De Bello Gallico, fie ca sunt mituri sau legende si alte surse etnogenetice pastrate in muzee si arhive,intaresc convingerea lui Densusianu ca aceste teritorii reprezinta leaganul civilizatiei umane, asa cum o cunoastem astazi. Primele referiri la civilizatia pre-umana a hiperboreenilor, amintirea atlantilor si a lemurienilor se gasesc in spatiul ocupat, odata de catre imperiul Tracilor.

PS1: Aceste randuri nu isi propun sa demonstreze superioritatea mostenirii romanesti, ci doar sa faca precizarile necesare ca nu suntem de loc un neam de traista!
PS2: Ii saftuiesc pe tinerii care s-au alturat blogului sa nu se intristeze, vazand ca nu sunt intelesi de anumiti adulti, prea strans legati de mostenirea doctrinelor rationaliste si materialiste. Viitorul le apartine intotdeauna copiilor, asa ca cei mai vocali dintre adulti ar trebui sa-si dea seama ca in traista lor se afla o cantitate mare de trecut, ceva mai mult prezent dar, asa cum este legea firii, din ce in ce mai putin viitor!