Publicat in mai 11, 2013 de Oreste Teodorescu in Spiritualitate
 
 

Evolutia vietii in materie s-a facut prin aparitia viermilor


Un alt pas hotarator pe scara evolutiei vietii in materie a fost facut de aparitia viermilor, care initial, aveau un aspect plat, respirau direct prin piele si avand in partea din fata a corpului un orificiu de hranire. Am putea spune ca  din aceasta forma avea sa formeze capul. Viermii au, in plus fata de predecesorii lor, un tesut muscular si anumite fibre nervoasa, precursoarele creierului si muschilor. Desi, viermii nu au creier, poseda insa niste caracteristici deosebite, care-i fac superiori restului nevertebratelor. O specie de viermi de apa dulce, a demosntrat ca poate invata, reusind sa iasa din labirinturi si sa se orienteze cu ajutorul unor coduri cromatice, ceea ce demonstreaza memorie si adaptabilitate, adica sedimentele inceputului inteligentei.

Pentru a se proteja in mediul ostil al oceanelor, mai multi viermi s-au acoperit cu cochilii. Traind pe fundul apelor, fixate pe stanci, aceste vietati se hraneau cu ajutorul unui fel de tentacul care iesea de sub carapace. Asa au aparut brahiopodele. Steaua de mare si octopodele si-au capatat numele, dupa forma, iar nautiliul, care avea sa dea numele unui submarin celebru, si-a capatat identitatea dupa felul in care se deplasa datorita camerelor de flotatie, pline cu gaz, din cochilie.

Din acesti viermi acoperit de cochilii, au avoluat scoicile si molustele, care astazi sunt insumate in peste 60.000 de specii. Primul sediment de picior, apare la molusca. Pentru a se deplasa, ea scotea in afara carapacei, un picior din tesut musculos. Inceputul vietii materiale a acestor vietuitoare marine, este plasat cu 650 de milioane de ani, in urma.

-va urma-