Publicat in decembrie 18, 2013 de Oreste Teodorescu in Blog
 
 

Cum se nasc campaniile de manipulare


Orice campanie de manipulare are cateva componente principale:

  • un factor declansator
  • o parte de sustinere a mesajului/ demonizare 
  •  un scop aparent
  •  un scop real

Specialitatea lacheilor de presa consta in a ascunde scopul real in spatele celui aparent prezentat ca fiind “adevarata” concluzie impusa.

  1. FACTORUL DECLANSATOR: acesta intodeauna exploateaza o frica, mergand cel mai adesea la sursa capitala, cea mai legitima frica – “frica de moarte” in toate formele ei (frica de boala, de conspiratie, de atac , etc.)
  2.  SUSTINEREA MEDIATICA si “DEMONIZAREA” se realizeaza prin intermediul jurnalelor de stiri dese si “prapastioase” care vorbesc despre cazul in speta, de “specialistii” care depun marturii pe toate canalele media – TV, presa scrisa, radio, talk show-ri tematice.  Cei care sunt interesati de perpetuarea isteriei au grija “sa dozeze” mesajul si sa intretina focul scapand “din intamplare” tot felul de informatii  care dau noi fatete cazului prezentat. Un rol important il au, in acest caz,  “vectorii de opinie”,  anlistii,  “vedetele” care se implica temei pusa in discutie. Sustinerea mediatica uzeaza de procedeul numit “demonizare” astfel incat publicul este bombardat cu stiri care demonstreaza “cat de rau este…”, “ce se poate intampla daca nu…”, “ce ar trebui sa…”
  3.  SCOPUL APARENT/ SCOPUL REAL…Cea mai mare grija a manipulatorului este sa ascunda scopul real al campaniei si sa devieze atentia publicului catre scopul aparent.  Partea frumoasa , pentru manipultor este ca aceasta etapa iese bine, in general. La urma urmei cat de greu poate fi sa servesti o poveste frumoasa unui individ infierbantat (o iesire convenabila dintr-o problema dificila)? Daca “prelucrarea” a fost facuta profesionist, distragerea atentiei catre scopuri false este cea mai usoara parte din scenariul manipulator.

Asa au vitriolat spatiul public, niste „soldati” eviscerati, care au transformat presa, din cainele de paza al democratiei intr-o jigodie ordinara!