Publicat in octombrie 30, 2012 de Oreste Teodorescu in Fara categorie
 
 

Trei religii, un singur Dumnezeu (3)


Islamul

In anul 571 d.Hr se nastea in Arabia, la Mecca cel care avea sa schimbe soarta  unei parti considerabile a lumii: Mahomed profetul lui Dumnezeu. Ramas orfan de mic, Mahomed este crescut de un unchi si devine pastor. La varsta de 40 de ani, aflandu-se in pestera din Hira, are viziunea aparitiei Arhanghelului Gabriel (Djibril) care-l anunta ca a fost ales de Dumnezeu (Allah) pentru a-I fi mesager printre oameni (rasul). Contrariat de asemenea traire, Mahomed se considera nebun  si se refugiaza in bratele sotiei sale Khadija. Aceasta nu se indoieste de natura divina a misiunii sotului sau si astfel devine prima femeie musulmana din istorie. Desi este analfabet, sub inspiratia Arhanghelului Gabriel, Mohamed scrie suratele care vor compune Coranul, intr-o limba araba superba, nemaintalnita de atunci la nici un elevat. Cateva secole mai tarziu, credinciosii musulmani au provocat intreaga lume sa scrie o carte asemanatoare Coranului, insa pana in momentul de fata, fara nici un rezultat. Timp de 23 de ani, profetul Mahomed s-a aflat in comunicare cu Arhanghelul Gabriel, acelasi prin care Dumnezeu a vorbit cu Abraham (Avraam), cu Moise  si care i-a adus Fecioarei Maria bunavestire a nasterii lui Iisus, fiul lui Dumnezeu. Asadar, prin aceasta comunicare directa cu Imparatia Cereasca (Duhovniceasca) a lui Dumnezeu, intre iudaism,  crestinism si islam exista o continuitate teologica. Supunandu-se Vointei lui Allah, profetul devine un apostol propovaduind Regatul lui Dumnezeu Unic si Restauratia morala a lumii prin Credinta si Fapte bune. Prima tinta a profetului a fost destructurarea politeismului, distrugerea idolilor si explicarea jihadului (razboiul sfant al fiecarui credincios cu  natura sa malefica). Monoteismul propovaduit de Mahomed tulbura oranduirea autoritatilor politeiste si atrage dupa sine multe comploturi si persecutii. Grupul profetului paraseste Mecca si se stabileste la 450 de km departare, la Medina.

Coranul devine punctul central al Islamului si se deschide credinciosilor sai cu cuvintele: „Cine nu crede ca Dumnezeu a vorbit oamenilor prin Abraham, Moise, Iisus si Mahomed nu poate fi musulman„, intarind de la inceput continuitatea iudeo-crestina. In ezoterism, Iisus este Cuvantul lui Dumnezeu intrupat, iar Mahomed este gura prin care vorbeste Dumnezeu. Jacques Rifflet scrie: „Prin dictarea lui de catre trimisul lui Allah, Coranul devine o Carte a originii absolute, cu un caracter intangibil si ori ce punere a lui in discutie, orice critica, inclusiv de natura istorica, devine un sacrilegiu” ( L’Islam explique).

Islamul inseamna Supunere lui Dumnezeu si Pace si se bazeaza pe cinci piloni de baza:

  1. Profesiunea de credinta (shahada)
  2. Cele cinci rugaciuni zilnice
  3. Pomana pentru nevoiasi ( zakat)
  4. Postul anual de o luna (Ramadan)
  5. Pelerinajul la Mecca (hadj).

Pentru musulmani, Mahomed este un om dedicat lui Dumnezeu, un mediator, o punte de legatura intre Cer si Pamant. Mahomed provine din arabescul Mahomet care inseamna cel laudat, fiind o expresie a Logosului Divin. Iata cum se exprima Arhanghelul Gabriel prin gura Profetului: „Faptuiti pentru aceasta lume ca si cum ar trebui sa traiti o mie de ani si, pentru lumea cealalta, ca si cum ar trebui sa muriti maine!” Majoritatea exegetilor islamului sunt de acord ca aceata religie permite fiecarui om sa fie martorul lui Dumnezeu, soldatul Sau pe Pamant. Islamul este asadar, o mare aventura personala, prin care Fidelul inspirat de Mahomed este chemat sa raspunda Cuvantului lui Dumnezeu, Coranul printr-o supunere credincioasa (islam).