Publicat in septembrie 26, 2012 de Oreste Teodorescu in Blog
 
 

Vulcanii noroiosi din Tara Luanei


Splendida regiune a Buzaului este cunoascuta ca si Tara Luanei. Desi este un nume feminin, Luana se spune ca a fost un rege intelept si un vraci extraordinar care atunci cand ii mureau ostenii in lupte, ii stropea cu apa vie luata din Valea Izvoarelor. Legendele oarale ale locului povestesc despre o cetatate cu ziduri foarte inalte, care atingeau cerul. Vrajmasii Luminii s-au razboit cu acest rege mitologic,  l-au invins ucigand Soarele si dand foc locului.Pana si sub pamant a patruns focul la jumatate de metru, astfel ca Tara Luanei a fost un loc pustiu multa vreme. Legenda spune ca nici macar pasarile nu se mai apropiau, de cand soarele a fost doborat. Aceste legende explica  numarul mare de insemne si simboluri  solare pe pietrele din zona.

Luana este atestat ca fiind al treilea rege al Sumerului caruia i-a fost arsa din temelii  cetatea.Insemnele de pe pietre, de pe pereti, pumnalele inscriptionate,sugereaza o lupta de proportii epice.  Calatorul prin acest taram magic poate ajunge si la vulcanii noroiosi de la Paclele Mari si Paclele Mici (la 12 km de Berca), care formeaza una dintre cele mai interesante rezervatii mixte (geologica si botanica) din Romania. Cunoscuti in zona sub denumirea de pacle, vulcanii noroiosi au aceiasi structurã ca si vulcanii adevarati, in interiorul lor producandu-se procese similare.

In jurul „vulcanilor” se dezvolta o vegetatie care s-a adaptat la salinitatea ridicata de aici. In preajma vulcanilor noroiosi, solul este sulfuros si saraturos, nepropice vegetatiei obisnuite, insa locul emite o vibratie speciala.