Publicat in noiembrie 2, 2012 de Oreste Teodorescu in Blog
 
 

Despre bunatatea fata de animale


Intr-unul dintre manuscrisele rabinice din Evul Mediu, Perek Shira, sunt scrise cateva percepte care reglemeneteaza relatia om-animal in conformitate cu Tora si Talmudul. Le voi reda aici, integral spre aducere aminte si ca prilej de reflectie.

  • Pe cand Moise pastea turmele socrului in desert, un miel s-a indepartat de turma. Moise a plecat in cautarea lui si l-a gasit band apa de la rau.Intelegand ca mielul suferise de sete si ca era istovit, Moise l-a luat pe umeri si l-a intors la turma.Atunci Dumnezeu a spus: „pentru ca ti-a fost mila de un animal din turma ta, iti voi da sa conduci turma mea, Israel.”
  • Daca nu am fi avut Cartile Sfinte, am fi invatat modestia de la pisica, munca de la furnica, castitatea de la porumbel si darzenia de la cocosul tanar.
  • Calea pacatosilor este acolo pe unde se organizeaza vanatori si lupte de fiare salbatice.
  • Omul cumsecade nu-si vinde animalele altuia care nu are mila.
  • Cine merge la vanatoare, cu caini, pentru placerea lui nu va avea parte de fericire pe lumea cealalta.

La aceste admirabile aforisme, voi adauga si o legenda despre rabinul Iuda ha- Nasi:

Un vitel slab si jigarit, fugind speriat s-a adapostit in curtea invatatorului din Seforis. Rabinul Iuda ha Nasi vazandu-l se gandi:< Ce pot oare face, tu ai fost facut sa sfasesti sub cututul macelarului.>. Cand veni macelarul, rabinul ii inapoie vitelul. Vazand Dumnezeu atata rautate in sufletul lui Iuda ha-Nasi, l-a pedespit cu o durere de dinti care a durat ani si ani de zile, Dupa 13 ani, fiica lui vru sa omoare o vietate care trecea pe langa ea, cand rabinul Iuda ha-Nasi a oprit-o zicand: < Nu-i oare scris ca mila Lui este pentru toate fapturile lui si ca El a spus: Sangele nevinovat striga ctre Mine?>. Atunci Dumnezeu le-a zis ingerilor: <De vreme ce Rabi Iuda s-a milostivit, sa Ne milostivim si Noi!> Si pe loc, au incetat sa-l doara dintii”