Publicat in mai 14, 2016 de Oreste Teodorescu in Blog
 
 

Primarul musulman al Londrei poate deveni un exemplu de emulatie electorala


Un prieten foarte bun, care lucreaza de 6 ani la Londra mi-a vorbit zilele trecute cu multa pasiune despre noul primar al Londrei. Subiectul s-a nascut, evident discutand despre ofensiva islamica in Europa, scenariul iesirii Marii Britanii din UE, renasterea nationalismului, xenofobiei si rasismului in parlamentele multor tari cu traditie democratica.

Batrana, dar nu imbatranita Anglie , demonstreaza inca o data intregii lumi, ca ramane modelul „celei mai bune guvernante posibile, intr-o lume profund imperfecta”, cum o denumea Winston Churchil, la sfarsitul celui de-al Doilea Razboi Mondial. Londonezii se pot mandri ca au reusit sa sfideze cele mai tenebroase provocari si temeri, alegandu-l ca edil, pe Sadiq Khan, un musulman pakistanez.

Prietenul meu, mi-a explicat ca primul primar musulman din istoria Londrei a apelat la o strategie de campanie  inedita, prezentandu-le alegatorilor, pe siteul personal, o harta interactiva cu sectiile de votare. Intrucat, sistemul public britanic este integral digitalizat, partidul Laburist, al carui membru este Khan, le-a propus londonezilor care care aveau dificultati pentru a ajunge in fata unei urne, sa-si decline intentia de a participa prin trimiterea unui mail, iar partidul le va pune la dispozitie un numar de masini pentru a-i transporta la sectiile de votare.

Ma gandeam amuzat, ca la noi, in Romania, desi se desfasoara alegeri locale, in iunie si generale in noiembrie, o asemenea decizie, mai ales dupa condamnarea definitiva a lui Dragnea, in dosarul Referendumul, ar fi daca nu imposibila, atunci o intreperindere cu mare risc…penal!

Astept cu infrigurare ziua, in care partidele politice din Romania vor semana si la propriu si la figurat cu laburistii si conservatorii britanici…dar tare mi-e teama ca nu in viata…asta!