Publicat in iulie 2, 2016 de Oreste Teodorescu in Blog
 
 

Cine este femeia din conducerea OMV PETROM care gestioneaza afacerile secrete de sute de milioane de euro


Wolfgang Ruttenstorfer a semnat din partea OMV Austria, contractul de privatizare al PETROM din 2004, iar doi ani mai tarziu a plasat la pupitrul decizional al celei mai mari companii energetice din Romania pe Mariana Gheorghe, in functia de presedinte al Directoratului  Companiei OMV PETROM si director general executiv, peste un bussines de aproximativ 4,7 miliarde de euro, care sustine 5% din Produsul Intern Brut al tarii.

In 2015, Mariana Gheorghe, ocupa locul 19 in topul celor mai puternice femei din lumea afacerilor europene, intocmit de Revista Fortune. Provenita din cadrul „elitei” promovate de fosti ofiteri DIE, preluati, dupa 1989 de catre noul infiintat Serviciu de Informatii Externe si acoperiti in activitati comerciale, Mariana Gheorghe este absolventa Facultatii de Relatii Internationale din cadrul ASE Bucuresti si a Facultatii de Drept, fiind angajata din 1979 pana in 1991, la companiile de stat Romferchim, Policolor si Chimica. Este numita de guvernarea Petre Roman din primul mandat prezidential al lui Ion Iliescu, ca director general adjunct in Ministerul de Finante, iar la scurt timp, pleaca cu misiune la Londra, unde a lucrat la Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD).

codul 2

Mandatul sau, la conducerea OMV-PETROM, este marcat de o serie majora de nerealizari, printre care  plata celei mai mari amenzi primita vreodata in Romania de la Consiliul Concurentei, in suma de 500 de milioane de lei, pentru constituirea unui cartel pe piata distributiei de carburanti. Dar poate cel mai bizar aspect al deciziilor Marianei Gheorghe la carma OMV PETROM este legat de neneumaratele procese dintre companie si salariati, dupa s-a hotarat eliminarea bonusurilor si primelor salariale. Un alt capitol extrem de controversat al managementului romanesc de la OMV PETROM este si achizitionarea unei companii din Rusia, care apartinea unui oligarh, arondat serviciilor secrete de la Kremlin. Banii au intrat in conturile milionarului rus, insa investitiile facute in zona Marii Caspice s-au dovedit ineficiente pentru OMV, care a decist retragerea din afacere, insa dupa ce a facut un transfer important de cateva sute de milioane de euro, in contul oligarhului…

Pe plan intern, Mariana Gheorghe este suspectul de serviciu, ori decate ori pretul la carburant ajunge la cote alarmante pentru soferi!