Publicat in aprilie 5, 2015 de Oreste Teodorescu in Ezoterism
 
 

Cate de veche este presa in istoria omenirii?


  • Cele mai vechi referinte despre presa sunt facute in Imperiul Roman, spre exemplu in sec I i.Hr circulau copii scrise de mana ale Acta Senatus, practic erau niste sinteze din activitatea senatului, pozitiile si hotararilor membrilor, legile si responsabilitatile cetatenesti si politicile imperiale.
  • O alta forma primara de informare publica era Acta Diurna Populi Romani, un prim format de ziar care relata activitatile cotidiene, noutati culturale, relatari asupra proceselor, stiri despre gladiatori si reportaje despre provinciile Imperiului.Aceste relicve ale presei erau afisate in locuri special amenajate, unde puteau fi citite de multimi, iar anumite structuri specializate le copiau si le raspandeau, saptamanal in tot imperiul. Evident, ca intreg anasamblul de informatii era cenzurat si aprobat de cei aflati la putere.
  • In China antica, mai ales sub dinastiile Han, Tang si Sung au aparut cateva publicatii guvernamentale, precursoarele buletinelor informative.
  • Spre deosebire de cele romane, informatiile nu erau destinate publicului larg, ci doar oficialitatilor.
  • Dupa descoperirea tiparului si a hartiei, in dinastia Sung apare primul ziar tabloid din lume. Aici se comentau numirile, destituirile, se relatau barfele de la Curte.
  • Aceste mici ziare, circulau printre locuitorii marilor provincii, iar ulterior, datorita interesului crescut, ajungeau chiar si in mediile rurale, unde cei care stiau sa citeasca le impartaseau oamenilor adunati in locuri asemanatoare amfiteatrelor.
  • Informatiile erau atat de provocatoare, incat acest tip de publicatie, numita de chinezi hsiapao, a fost interzis de nenumarate ori.