Publicat in ianuarie 29, 2014 de Oreste Teodorescu in Politikon
 
 

Inceputul de autoritarism al lui Ponta si pericolul de moarte in care se afla presa


Momentul 1989, a insemnat , cel putin teoretic, iesirea Romaniei din totalitarism si inceputul drumului spre democratie. Noua paradigma spre care inca mai tindem, desi au trecut 25 de ani de la pornire,  se defineşte prin ca­pa­citatea  de sustinere si aparare ale drepturile fundamentale  individuale, responsabilizarea sociala si capacitatea de  a marginaliza atacurile ex­tremiste. In ecuatia aceasta PRESA ar fi trebuit sa aiba un rol determinat si consistent.Intrucat, primul presedinte post ceausism, Ion Iliescu a implementat bizarul concept de „democratie originala”, lucrurile nu au stat deloc cum trebuie.

Citez din bunul meu prieten si coleg de scoala, Alexandru Gussi care a scris un articol foarte bun, in tema: „După 1989, puterea de atunci „a făcut totul“ pentru a ne arăta că libertatea presei poate fi pervertită. Anul 1990 a fost presărat cu dezinformările TVR şi ale pre­sei FSN, Azi şi Adevărul printre altele, ca­re îi aveau în vizor pe cei care criticau pu­terea. Mai târziu, România Mare, Europa sau Vremea lui Adrian Păunescu de­ve­ni­se­ră locurile în care o parte a elitei politice şi intelectuale era târâtă în noroi. Analiza acelei perioade ne spune că până în 1996 Ro­mânia era un regim semiautoritar. Lim­bajul extremist din presa care susţinea re­gimul Iliescu avea rolul unei forme soft de represiune. Atunci, nu întâmplător, di­ver­se forme de extremism (negaţionism şi an­tisemitism, cultul mareşalului Antonescu, cultul lui Ceauşescu), departe de a fi mar­ginalizate, erau încurajate de instituţiile sta­tului, câştigând chiar o formă de res­pectabilitate în ochii societăţii.Vestea tristă este că actuala putere nu se inspiră numai din metodele lui Adrian Năs­tase, care totuşi dorea să salveze apa­ren­ţele, ci şi din cele ale regimului Iliescu de dinainte de noiembrie 1996„.  (Cum ne intoarcem la metodele de guvernare ale regimului Iliescu, Revista 22

Constatam azi, ca imberbul nostru premier, nascut politic dintr-o incrucisare contra natura a insetatului de putere Iliescu cu a lacomului de avere, Nastase vizeaza transformarea presei intr-o fanfara de gornisti, dirijata de Gadea, cu prim solista de coloratura, Badea si cu un cor al vanatorilor de cash (Ciuvica si Chiriac). Asa se  explica de ce pre­mie­rul, incurajeaza pe cat poate linsajele mediatice ale RTV si Antena 3, impotriva celor care indrazenesc sa nu se inregimenteze,in hora marelui baschetballist

Evident, ca nu putem fi atat de partinitori, incat sa nu observam si derapajele evidente de la bunul simt jurnalistic si chiar extremismul contondent al lui Cap de Porc, alias Banciu de la B1, un epigon nefericit al mult mai spumosului Badea.

Politicienii care finanteaza sau gireaza aceste vuvuzele mediatice ar trebui sa aiba minima inteligenta sa inteleaga ca in 2014, nimeni nu mai digera presa de partid, sau cred domniile lor, ca detin o masina  a timpului, in care sa ne introduca pe nesimtite, pana in perioada Brucan-Ana Pauker? Hai sa fim seriosi!