Publicat in decembrie 16, 2014 de Oreste Teodorescu in Politikon
 
 

Comunismul nu a disparut niciodata din Romania, el s-a privatizat (5)


Fost vicepremier, ministru al comertului intern, ministru al comertului exterior, ministrul industriei usoare in epoca sinistrului Ceausescu, Ion Patan  devine dupa 1989 un foarte prosper si respectabil om de afaceri. Foarte intresanta  si este evolutia consilierului sau, nimeni altul decat Theodor Stolojan. Ajuns la o varsta respectabila, Patan se retrage in fotoliul pufos din piele si invaluit in fumul trabucului sau de proaspat capitalist se asociaza in mai multe companii. Detine actiuni la Romimob SRL, o firma de constructii controlata de Romanoexport si de Petru Crisan, fost ministru al comertului dupa 1989.

păţan

 

Si Crisan a fost studiu de caz pentru conflictul de interese: asociat si administrator in cateva zeci de firme, dar, in acelasi timp, si ministru in guvernul Vacaroiu, acordand licente de import si export pe domeniile in care functionau inclusiv companiile lui.

Patan a fost si administrator al firmei de asigurari Metropol, care a dat faliment. In structura companiei se intalnea un investitor din Camerun, Noupadja Joseph (cu peste 51 la suta), Automobil Club Roman si Gelsorul lui Sorin Ovidiu Vintu, cu procente reduse. Patan mai e administrator si la, o firma thailandeza care fabrica in Romania granule materiale plastice.

stolojan_theodor_38100200_42693700_95224500

De succesul si mai ales de protectia fostului sau sef s-a ocupat cu talent domnul Stolojan…un securist abil despre care voi scrie mai tarziu…