Publicat in ianuarie 24, 2014 de Oreste Teodorescu in Psihotronica
 
 

Relatia subtila de manipulare reciproca: Om-Mediu


 • Asa cum organismul uman este format din celule si societatea reprezinta suma tuturor emisiilor mentale, afective si faptice ale tuturor barbatilor si femeilor, la care se adauga si mostenirile traditiei, culturii, religiei etc, cu alte cuvinte, contribuim cu totii la mediul in care ne nastem, traim si murim.
 • Mediul contribuie la existenta si devenirea noastra.
 • Sa nu uitam nici o clipa, ca vedem si percepm in magini si decodificam prin cuvinte…
 • Modificam fundamental mediul ambiental atat prin actiunile noastre cat si prin lipsa de actiune.
 • Daca pastram regula universului dual, am putea identifica alte doua categorii de indivizi, in randurile carora, ne putem regasi, la nivel de arhetip: cei care cred ca universul este nedrept si ca sunt lipsiti de sansa, la cheremul hazardului si altii care considera universul ca pe un imperiu al tuturor posibilitatilor.
 • Noi modificam realitatile din jurul nostru prin simpla noastra emisie logosiala in care intra in dinamica: intentia, gandul, rostirea si actiunea. In dimensiunea cuanticii acesta se numeste “efectul privitorului”, care postuleaza ca daca ne focusam intreaga atentie asupra unui obiect, sau fiinta ii modificam atat starea de vibratie cat si predispozitiile. Intre mediul inconjurator si individ se instaureaza raporturi reciproce.
 • Am auzit de nenumarate ori despre anturaj si despre influenta lui nefasta asupra individului.
 • Iata un adevar pe care manipulatorul il cunoaste foarte bine: omul modifica mediul, mediul influenteaza deciziile indivizilor!
 • Iata un posibil exemplu: Daca ne aflam intr-un mediu aglomerat si observam un semen aflat in nevoie, predispozitia noastra initiala este sa nu intervenim, fiind convinsi ca altcineva din multime, o va face si ne iluzionam ca suntem mai putin penibili daca ramanem anonimi, decat daca suntem singurii care intervin…totodata reactionam diferit cand suntem solicitati sa facem un gest in public, fata de raportarea la aceeasi actiune, intre “patru ochi”.
 • La fel se poate intampla si daca schimbi mediul in care cineva se simte stabil, familiar. E foarte posibil sa nu obtii majorarea salariului, daca te duci la director sa-l presezi la el in birou, insa daca te-ai intalni intr-o parcare slab luminata, unde bantuie grupuri galagioase, poti obtine, mai lesne rezultatul vizat. Indiferent de situatie, locatie sau conjunctura este foarte important sa intelegem contextul larg al actiunii, pentru ca mediul ne poate secatui de energie sau ne poate ajuta sa obtinem victoria scontata.
 • Asadar, in majoritatea situatiilor in care ne pune viata, ar trebui sa putem raspunde repede la intrebarile: unde, cand, cat de multi…
 • Romanii au un proverb: “Fereste-ma Doamne de prieteni, ca de dusmani ma apar singur!” Si este pe cat de paradoxal, pe atat de eficient, daca ii prinzi tilcul, insa si mai periculos decat mediul prietenesc este cel familial.
 • O alta vorba de duh spune ca iti poti alege prietenii, dar nu si familia.
 • Manipulatorul te poate ataca, indirect prin intermediul celor dragi si din neam.
 • Pentru a se apropia de noi, dusmanii inteligenti si initiati in Arta Intunecata se vor folosi de toate elementele, persoanele care fac parte din mediul nostru vital si intim. Pe Mihai Viteazul, l-au injunghiat apropiatii, pe Iisus la vandut apostolul Iuda si exemplele pot curge fara intrerupere. Inamicul ne va ataca, de cele mai multe ori prin intermediul celor apropiati.
 • Sintagma “valorile familiei” nu este universal valabila. Pentru un crestin moderat, familia este reprezentarea Trinitatii, dar pentru un fundamentalist islamic, de exemplu venerarea lui Allah nu exclude sinuciderea cu C-4 intr-un mall plin de civili nevinovati, chair daca teroristul este propriul lui baiat de 12 ani.
 • Mediul social joaca un rol si mai consistent in raport cu existenta si devenirea oricaruia dintre noi. Apelez la un alt proverb romanesc: “Branza buna in burduf de caine”, care subliniaza interactiunea dintre individ si colectivitate. Pe cei mai multi ii traiste viata, in loc sa fie invers, si atunci cei, carora “mintea nu le tace nici macar cand dorm”, trec pe langa lume fara s-o vada, aud, fara sa asculte si clipesc fara sa inteleaga. Singurl timp de putere adevarata este: acum, iar singurul spatiu in care se exprima aceasta energie superioara este: aici. Din totdeauana, inteleptii lumii au stiut ca Dumnezeu se exprima in Creatia sa: aici si acum!