Publicat in noiembrie 18, 2013 de Oreste Teodorescu in Starea de bine
 
 

Cateva lucruri utile de stiut despre pregatirea organismului pentru iarna


  1. Lipsa luminii, adica cele 16 ore de intuneric pe care le petrecem zilnic in acest sezon, accelereaza eliberarea melatoninei care ne predispune la somn.
  2. Iarna este favorabila excercitiilor anaerobe.
  3. Excursiile la munte, schiatul, patinajul ajuta la o buna oxigenare celulara si musculara.
  4. Senzatia de foame este mai crescuta si ar fi foarte bine sa tinem sub control aportul caloric, de aceea este mai bine sa inlocuim produsele grele cu lacatate si branzeturi de pana la 7 % grasimi.
  5. Varza de Bruxelles, gulia, conopida sunt de sezon si contin foarte multe oligo-elemnete necesare.
  6. In aceasta perioada este bine venita suplimentarea cu vitamine si minerale.
  7. Consumati in fiecare seara un ceai de plante.

Programul pentru o sanatate perfecta

  • 15 minute sauna/zilnic, urmate de dusuri calde-reci.
  • Consum moderat de citrice, ceaiuri fierbinti
  • Hidrataraea pielii cu uleiuri esentiale
  • Folosirea condimentelor: ghimbir, scortioara, piper, chili, usturoi, cardamon

Lista ceaiurilor de sezon:

  • Florile de soc scad febra si ajuta in cazurile de gripa, raceala, tuse.
  • Urzica elimină toxinele, purifică sângele,ajută la eliminarea toxinelor acumulate în organism, întărește imunitatea, îmbu­nătă­țeș­te circulația sangvină și previne apariția infecțiilor urinare.
  • Florile de gălbenele cicatrizează rănile. Gălbenelele sunt recunoscute pentru efectul antiinflamator, cicatrizant și antibacterian.
  • Mușețelul combate răceala și gripa. Datorită proprietăților antiinflamatoare și dezinfectante, mușețelul este un remediu excelent în caz de guturai sau gripă, căci ameliorează durerile de cap și de gât, scade febra și combate inflamația.
  • Cimbrul este un antibiotic natural. Are un puternic efect dezinfectant și antispastic pentru plămâni, stomac și intestin. Este eficient împotriva tusei convulsive, a infecțiilor respiratorii (bronșită, pneumonie, amigdalită, faringită etc.)
  • Măceșele întăresc imunitatea, fiind bogate în vitamina C și alți anti­oxi­danți.