Publicat in februarie 1, 2015 de Oreste Teodorescu in Starea de bine
 
 

Arta slabitului sanatos


Slabitul nu ar trebui sa fie un scop estetic in sine, ci o cale de a dobandi o stare de sanatate buna, un nivel energetic echilibrat, o minte agera si un trup suplu si flexibil, care sa gazduiasca duhul, fara sa-l impovareze.Nutritia adecvata combinata cu exercitii aerobice si anaerobe, straching si relaxare, odihna si o stare de spirit tonica ne conduc spre implinirea noastra ca duhuri invaluite in materia trecatoare

Scopul intelept al scaderii in greutate urmareste imbunatatirea ratei metabolice, intarirea sistemului imunitar, reducerea grasimii si mentinerea musculaturii intr-o stare anabolica, obtinerea unei bune mobilitati articulare si ligamentare, precum si un nivel energetic optim.

c7647dfc2927c47cfbe746bac65efad6_f18401

Una dintre cele mai frecvente erori in abordarea scaderii in greutate este restrictia calorica severa. Organismul nostru functioneaza dupa legi metabolice stricte si perfect ordonate la nivel celular, astfel incat ne alimentam cu un numar de calorii necesare, transportate de sange si transformate in aminoacizi, vitamine, minerale, carbohidrati, glucoza, fructoza, zaharuri, grasimi, toate necesare intretinerii procesului vital.

O dieta saracita caloric, mai ales daca este urmata pe termen lung ataca sistemul muscular, compromite depozitele de minerale esentiale din oase, slabeste tendoanele, micsoreaza rata metabolica si duce la pierderea apei din tesuturi, fapt care conduce la deshridatare si implicit blocaj renal. Apoi, dupa incetarea curei severe de slabit, organismul extenuat va absorbi accelerat toate substantele nutritive, depozitand grasimi, pentru a nu mai fi nevoit sa sufere data viitoare. (Dumnezeu ne-a construit mai inteligent decat suntem noi capabili sa intelegem si sa respectam).

fructe_padure

Pentru a reduce kilogramele in plus, dar fara a compromite starea de sanatate ar trebui urmate cateva sfaturi simple si logice:

Fitness

  1.  Aportul caloric nu trebuie redus cu mai mult de 20% din cat era initial. O femeie activa are nevoie de un aport de 2000 calori/zi, asadar dieta in cazul acestei cure inteligente, va reduce pana la 1600 calori/zi, iar un barbat activ va reduce de la 2500 calori/zi pana la 2000.
  2.  Consumati 5 mese pe zi, dintre care 3 principale si doua suplimente proteice. Micul dejun contine fructe, legume, seminte, nuci, alune, fibre. Prima gustare proteica este un shake din lapte de soia, banana, si o portie de whey protein. Pranzul contine peste alb/somon, legume crude. A doua gustare proteica este un shake cu proteina din soia, iar cina este compusa dintr-o salata cu seminte si ulei de masline extravirgin, un ou moale. Se beau minim 2,5 litri de lichide pentru femei si 3,5 litri pentru barbati, dintre care minim 500 ml de ceai verde/plante.
  3.  Raportul carbohidrati-proteine trebuie sa fie de 1/3. Reducerea carbohidratilor din dieta ajuta la reducerea grasimii corporale prin diminuarea impactului insulinei.
  4.  Consumati mai multe proteine si chiar grasimi. Proteinele si grasimile cresc rata metabolica si prin oxigenare ard stratul adipos. Aminoacizii mentin starea anaboloca a sistemului muscular, iar grasimile dau senzatia de satietate, reducandu-se astfel volumul alimentar.
  5.  Consumati in timpul curei apa cu lamaie si pulbere de echinaceea, intrucat acestea activeaza sistemul limfatic, evacuand depozitele reziduale din tesutul adipos.
  6.  Mentineti minim o ora/zi activitate aerobica/anaeroba. Fitness, cardio, straching, relaxare.
  7.  Mergeti minim 15 min/zi la sauna uscata (100 grade).