0
Publicat in decembrie 19, 2009 de Oreste Teodorescu in Spiritualitate
 
 

Triada


Daca doi este simbolul diferentierii, ar fi bine sa intelegem ca el functioneaza analitic, separator. Mintea nu se poate bloca in dualitate,caci ea insasi nu creaza nimic. Ramanarea in opozitii conduce la negare, la indoiala. Cine are minte sa priceapa caci aici se desfasoara Mefisto, cel care neaga si contrazice Providenta. Doi il dezvaluie pe trei, iar triada nu este altceva decat o reprezentare si mai complexa a unicitatii. Trinitatea (tri-unitate) este cheia descifrarii tuturor misterelor mari si mici. Dualitatea se reduce la unitate prin triada, caci daca s-ar reveni direct la Unu, tot efortul expansionist ar fi de prisos. Nimic nu se pierde, totul se transforma…iata ce frumos scrie in Dao de jing: „Unu l-a chemat pe Doi. Impreuna l-au facut pe Trei. De aici provin cele 10.000 de lucruri”…
In dualitate avem teza si antiteza, pe care triada le readuce la intreg prin sinteza. Sau poate un exemplu mai bun ar fi intre negatie si afirmatie exista solutia. Iata cum este oglindita triada in cele mai influente curente teologice si filosofice:
– crestinism: Tatal – Fiul – Sf. Duh.
– brahmanism: Brahma – Visnu – Shiva.
– platonism: Principiul – Cuvantul – Substanta.
– mistici: Minte – Suflet – Trup.
– hermetism: Arhe – Azoth – Hyle.
– alchimie: Sulf – Mercur – Sare.
– francmasonerie: Intelepciune – Forta – Frumusete.
In scoliie micilor si marilor Misterii, adeptul era invatat principiul unic exprimat tripartit:
Sa gandesti bine – Sa vorbesti bine- Sa faci bine. Cu alte cuvinte: Uneste-ti mintea, sufletul si trupul pe aceeasi axa a Binelui!
-va urma-