Publicat in aprilie 15, 2013 de Oreste Teodorescu in Blog
 
 

De ce functioneaza sistemul american?


America iti cere totul, dar iti ofera foarte mult…O idee, un experiment al gandirii pozitive si mai ales, un sistem filosofoco-politico-administrativ asezat piramidal. Stalpii, pe care se sustine aceasta constructie a parintilor fondatori sunt:

1. Informatia: Datorita internetului, satelitiilor de comunicatii si de supraveghere, responsabilizarii cetatenesti si  serviciilor secrete, conducatorii sistemului american cunosc in profunzime predispozitiile, nazuinetele si chiar actiunile tuturor factorilor de interes national.

2. Cultura: designerii modelului american au inteles, inca de la inceputul Marii Aventuri, ca ori ce paradigma are nevoie de traditie si de inspiratie. Astfel s-a nascut cultura americana, definita de trei idei principale: totul este posibil, binele invinge si progresul continua. Cinematografia, si mai apoi internetul au propagat si difuzeaza in continuare the american way of life, peste tot, generand un curent aspirational. Toti imigrantii devin americani din momentul ce au pasit pe teritoriul Unchiului Sam. Toti vorbesc, acum aceeasi limba, impartatsesc aceleasi valori si se simt integrati perfect in sistem.

3. Sistemul legislativ: Functionand bine primii doi stalpi, legile se definesc si sunt respectate, in cele mai diverse perspective existentiale. Toate statele care formeaza America isi voteaza prin referendum sistemul legislativ, la care se supun apoi benevol. In inima democratiei, domina insa dictatura legii. Capacitatea de reactie, atunci cand cineva se considera mai presus de lege, este atat de rapida, incat aproape toate abuzurile sunt descurajate. Am sa dau un exemplu, vazut cu ochii mei, in Las Vegas, unde prostitutia este interzisa prin lege. In holul hotelului, la cazinou, cateva fete foarte elegante, pierdeau timpul, pe langa o masa de ruleta, unde radeau zomotos niste batrani chinezi, bogati. Rapid, doi baieti eleganti de la paza cazinoului, le-au invitat, cu zambetul pe buze, pe cele doua orfeline, sa paraseasca discret locul. Fetele s-au conformat imediat. Evident, curiozitatea atat romaneasca, cat si cea profesionala, m-au facut sa-i intreb pe gagii, de ce au recurs la gest. Raspunsul este relevant. Fusesera monitorizate pe camera de cateva ore, nu jucasera nici un jeton, bausera doar apa plata si se pozitionau numai la mesele cu barbati singuri si pusi pe distractie. Aceste imagini sunt urmarite si de comisia pentru supravegherea jocurilor si daca se constata ca in cazinouri este tolerata prezenta prostitoatelor, se poate ajunge, chiar la retragerea licentei, ceea ce ar fi catastrofal pentru bussines. La Belagio, se ruleaza zilnic, aproximativ 2,4 milioane de dolari…

4. Opinia publica: Actul de guvernanta este asemeni unui contract intre parti, cu clauze foarte stricte. In S.U.A, cetatenii, nu numai ca isi cunosc foarte bine drepturile si obligatiile, dar au, realmente puterea sa lupte impotriva oricarui abuz. America este, cum bine stim si The lawyers country…Un avocat bun, poate ruina pe oricine ar atenta la demnitatea cetateneasca… Sa nu uitam cata putere are media. Cazul Watergate, ramanand reprezentativ si astazi.

Asadar, cand un sistem se bazeaza, atat de stabil, pe cei patru stalpi, automat se naste si scopul acelui mecansim. In cazul S.U.A, acesta este propagarea si implemetarea modelului american. Constatam, peste tot in lume, oferta  Unchiului Sam. America are o putere irezistibila de seductie, este eleganta, amuzanta si foarte deschisa. Este cu adevarat, lumea Cezarului, dar sa nu uitam , ca noi mai avem si suflet, iar acesta nu-i apartine Cezarului, ci lui Dumnezeu…asadar sa ne reamintim, macar noi aici, in Romania, sa-i dam cezarului ce-i al sau ( pe dolari scrie In God We Trust) si lui Dumnezeu ce-i al lui: („Ce folos sa castigi intreaga lume, daca iti pierzi sufletul”)