3
Publicat in aprilie 8, 2009 de Oreste Teodorescu in Blog
 
 

Nu exista fericire fara dreptate


Rusii, ca si americanii se precipita aproape instantaneu, atunci cand cetateni de ai lor, aflati in afara frontierelor, sunt in situatii tensionate, sau in zone de conflict. Invocand apartenenta slavona si ortodoxa, autoritatile de la Moscova s-au implicat fatis in conflictele dintre sarbi si bosniacii musulmani, au intrat in forta peste georgienii „prea rigizi in relatia cu minoritarii rusi”, sprijina logistic si militar republica separtista din Transnistria. Cat despre nepotii Unchiului Sam, stim cu totii, cat de rapida este mobilizarea serviciilor si structurilor militare, cand un american este amenintat. Chiar si atunci, cand un militar din U.S. Force incalca flagrant legile tarii in care se afla, este protejat de o imunitate discutabila. (vezi cazul Teo Peter). Daca adaugam si sensibilitatea politicienilor maghiari fata de teritoriile unde exista majoritari de aceeasi etnie,putem trage concluzia, ca statele articulate si coerente nu pot fi nepasatoare cu cetatenii lor, indiferent unde se afla. In aceasta lumina, nu inteleg iritarea unor analisti, si chiar a unor politicieni , care acuza Romania ca este prea „preocupata” de treburile interne ale unei republici independente.

Pai, este absolut firesc sa fi solidar cu poporul tau, si sa cauti cu toate resursele, cele mai bune solutii pentru apararea valorilor comune: libertate, democratie, pastrarea traditiilor! Expulzarea ambasadorului roman, ca „persona non grata”, de catre Chisinau este un semnal destul de clar, ca exista deja o relatie tensionata intre Romania si autoritatile lui Voronin, intarita si de obligativitatea vizelor de intrare ale romanilor in Moldova. Chiar, daca, U.E , prin vocea lui Solana, pare ca tempereaza emotia manifestantilor, iar S.U.A parca ar recunoaste valabilitatea alegerilor de la Chisinau, desi este evident ca procesul electoral este viciat de la mortii care au votat cu comunistii (ce ironie providentiala…), pana la diferentele uriase dintre sondaje si exit polluri, care plasau formatiunea lui Voronin intre 33 si 43 de procente si rezulatatul surpriza de 56%, nu ar trebui sa ne demoralizeze.

Patriotismul nu este conjunctural, iar eroismul nu asteapta incuviintarea mai marilor clipei. Fratii nostri au nevoie de ajutor, sunt indreptatiti sa-si ceara libertatea si vor izbandi. Nimeni nu mai poate opri spirala timpului!