Publicat in decembrie 21, 2014 de Oreste Teodorescu in Politikon
 
 

Rusia pune presiune asupra fratilor nostri basarabeni


E bine sa pastram un interes constant si natural fata de fratii nostri basarabeni. Bucuria rezultatului alegerilor de la Chisinau din 30 noimebrie 2014, incepe sa fie umbrita de presiunile din ce in ce mai evidente ale Rusiei asupra Republicii Moldova. Evident ca orientarea pro-europeana a electorilor moldoveni a obligat Moscova sa-si concentreze intreaga atentia asupra mecanismelor de putere de peste Prut. Astfel, ca imediat dupa numararea voturilor, Ministerul de Externe rus a afirmat ca „autoritatile nu au oferit sanse egale alegatorilor, prin limitarea numarului de sectii de votare in Rusia„, a deplans eliminarea Partidului Patria (cu orientare explicita catre Moscova) din competitia electorala, iar oficialii de la Kremlin au amenintat Chisinaul cu restrictii economice prin diminuarea importurilor si marirea pretului la hidrocarburi.

Analistii specializati in strategiile geopolitice ale Rusiei au identificat o serie de provocari ale Kremlinului adresate politicienilor moldoveni.

  1. Trimitereade camioane cu ajutoare umanitare catre separatistii de la Tiraspol sub pretextul unui proiect de integrare a Transnistriei (autoproclamata republica separatista) in Uniunea Euroasiatica, ca raspuns fata de orientarea Chisinaului catre Uniunea Europeana.
  2. Liderul Partidului Socialistilor, finantat de catre serviciile secrte ruse, Igor Dodon, care a obtinut 25 de mandate din totalul de 101, a declarat dupa ce s-a intors de la Moscova ca integrarea europeana a Moldovei va duce la dezmembrarea tarii: „Integrarea europeana va duce la pierderea statalitatii Republicii Moldova. Drumul Moldovei spre Europa nu va trece cu siguranta prin Transnistria si, posibil, va fi unul fara Gagauzia și fara nordul tării, unde marea majoritate a populației este împotriva integrării europene”.
  3. Accesul din ce in ce mai greoi al cetatenilor moldoveni care lucreaza in Federatia Rusa.

Asadar, autoritatile de la Bucuresti ar trebui sa se puna in alerta, fiind foarte atente la jocul de lumini si umbre pe care Rusia il joaca de multa vreme si cu maiestrie pentru a-si impune planurile hegemonice. Sub nici o forma nu poate fi acceptata ideia aparitiei unui ruso-maidan la Chisinau!