Publicat in octombrie 26, 2015 de Oreste Teodorescu in Politikon
 
 

Marele secret al lui Gabriel Oprea iese la iveala: are un dosar deschis de DNA


Surse din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie precizeaza ca pe numele vicepremierului si ministrului de interne Gabriel Oprea s-a deschis dosarul 293/P/2014 care vizeaza fapte penale intreprinse in perioada 2010-2012, cand generalul cu patru stele ocupa functia de ministru al Apararii Nationale. Este vorba despre 11 capete de acuzare, printre care numiri abuzive pe functii, fara concurs si prin incalcarea dispozitiilor legale, demiteri la ordin fara justificare, achizitii fara licitatie.

Iata cateva dintre faptele descrise de procurori in dosarul 293/P/2014:

  • Gen. Ioan Sarbu, sef al Directiei Militare din cadrul Ministerului Apararii a fost demis fara a i se prezenta nici o justificare. Initial a fost numit consilier personal al ministrului, apoi dupa 2 luni s-a decis eliberarea din functie si punerea la dispozitia Statului Major General.  Gen. Ioan Sarbu a declarat ca a fost santajat prin interpusii lui Oprea sa plece fara comentarii si procese  daca mai doreste sa ocupe vreo functie in Sistem. Neimpresionat de presiunile de tip mafiot la care a fost supus, gen Sarbu a depus o plangere la DNA.
  • In locul gen. Sarbu a fost numit un apropiat al presedintelui UNPR, colonelul Aurelian Ranetti. Procurorii DNA demonstreaza ca aceasta numire s-a facut ilegal, intrucat Directia Medicala nu avizase participarea la concursul de titularizare, si ca Ranetti nu avea calificativele necesare ocuparii unei asemenea functii.
  • Ranetii a semnat un sir de achizitii publice, fara negociere si fara publicarea de anunturi oficiale, contracte fara licitatie si acte aditionale secretizate in suma de zeci de milioane de euro.
  • Gabriel Oprea este acuzat totodata si de angajarea si reactivarea din rezerva a zeci de cadre din sistemul medical militar cu incalcarea prevederilor legale.
  • In dosarul 293/P/2014 au fost chemate in fata procurorilor zeci de persoane vizate,  fie in calitate de reclamanti, de martori, sau  de invinuiti au dat declaratii care contureaza profilul infractional al lui Gabriel Oprea.

De remarcat este faptul ca dosarul 293/P/2014 se refera la fapte comise in timpul mandatelor de premieri ale lui Emil Boc si Mihai Razvan Ungureanu, pe cand Oprea ocupa functia de ministru al Apararii.