Publicat in decembrie 22, 2012 de Oreste Teodorescu in Blog
 
 

Mostenirea Sfantului de la Maglavit


Una dintre cele mai intersante comunicari cu Omul Alb, Mosul, sau Dumnezeu s-a petrecut in 1935, facandu-l celebru pe ciobanul Patrache Lupu, cunoscut ulterior, ca Sfantul de la Maglavit. Iata cum povesteste pastorul (sa ne amintim ca pastorii sunt mesagerii preferati ai Domnului, atat pentru iudei, cat si pentru crestini), intalnirea sa fabuloasa: “ l-am vazut stand in fata mea, cam la vreo 2 metri, cu picioarele deasupra taranei, avea o barba alba, lunga pana la brau, musteti lungi si parul ca neaua, lung pana la picioare, iar cand a disparut, a fost luat de un nor patrat, lasand in urma lui un cerc de pamant ars”…

img Petrache Lupu

Vasile Lovinescu scrie in La Dacie Hyperboreenne, ca mesajul cel mai important pe care Mosul i l-a transmis ciobanului analfabet, a fost: “Dacia va redeveni centrul spiritual al lumii”. Cu siguranta, se stie, sau daca nu exista trimiteri importante pe net, Petrache Lupu, dupa aceasta viziune teribila incepe sa propovaduiasca prin satele vecine, ajungand in scurt timp un fenomen.

Predictiile lui, s-au adeverit intr-un mod “ingrijorator”. Prevazuse razboiul, comunismul si renasterea spirituala de “dupa balaurul rosu”. Cei care umblau cu el, povestesc, ca in momentul in care vorbea, ciobanul se transfigura, si flacari ciudata ii dansau in jurul trupului. Esenta predicilor sale nu avea o natura religioasa dogmatica, ci ma degraba shamanica: “… daca ne pocaim, Mosul ne da grau, ne da porumb, ne da sanatate” .

pl5_730292_93030700

In urma revelatiilor, Petrache Lupu devine el insusi un Mos, incepand sa vindece multimiile de tarani si oraseni veniti la “spovedanie”. Exista si un loc magic, numit “La Buturuga”, unde se aflau plopi si salcii din care curgeau picaturi de apa tamaduitoare.

In Maglavitul de V.I. Ouatu exista o relatare foarte interesanta a lui G.G Dobrescu: ” …un surd se pleaca pentru a primi picatura drept in ureche. Si indata murmura incep sa aud. Doamne, aud!Un orb se spala pe ochi cu aceasta picatura si vederea ii revine. Lucruri care te uimesc si te infricoseaza”!

Uluitoarea poveste a lui Petrache Lupu are in esenta ei, darul magic de a ne face nostalgici dupa sufletul nostru traditionalist si armonios, in care locuieste Zamolxe. Harisma dobandita de acest cioban simplu si extrem de sarac este semnatura unica si irepetabila a Fiului !

Ajuta-ne Doamne, pe toti cei cuprinsi de dorul tau sfasaietor sa-l redescoperim pe Sfantul de la Maglavit in inimile noastre. Lupii au strigat la luna plina, cerurile s-au deschis…