Publicat in iulie 1, 2012 de Oreste Teodorescu in Spiritualitate
 
 

Omul penduland intre vicii si virtuti


 

In majoritatea doctrinelor, omul este privit ca un teritoriu de mijloc, revendicat de ingeri de lumina si ingeri cazuti. Discernamantul ne-a fost dat, ca instrument de intelegere a binelui si raului, pentru a opta, pana la sfarsitul timpului pentru unul dintre domenii.

„Nu puteti sluji la doi stapani in acelasi timp!” (Iisus Hristos).

Pentru a ne intari si mai mult in alegerile noastre, ar fi bine sa reflectam putin asupra celor sapte porti prin care atat viciile, cat si virtutiile patrund in structurile noastre dictand, ulterior, predicatele conduitei si definind starea sufletului in momentul alegerii.

Sa ne imaginam ca viata ne pune,in diferite contexte in fata unor decizii profunde, hotaratoare la nivel de destin si ca noi jalonand printre „oferetele” luminii si ale intunericului, hranim cu putere atat regatul Binelui, cat si imparatia Raului. Iata cele sapte trepte pe care urcam in Rai sau coboram in Iad:

Trufie-Credinta

Furie-Speranta

Invidie-Milostenie

Patima-Dreptate

Lacomie-Moralitate

Zgarcenie-Moderatie

Lenevie-Prudenta

 

Asadar, combustibilul pentru inaltare sau prabusire se afla la alegerea noastra!

„In fiecare dintre noi se afla un lup alb si bun, iar altul negru si dusmanos, care se lupta in permanenta. Va invinge cel pe care-l vom hrani mai mult! ” (proverb incas)