Publicat in decembrie 19, 2014 de Oreste Teodorescu in Politikon
 
 

Adevar ocultat 25 de ani: O intelegere secreta de la Varsovia ar fi scutit Romania de varsarea de sange din 1989


Intelegand ca Ceausescu nu se poate opune prea mult tavalugului schimbarii, bine negociate intre americani si rusi, cu participarea serviciilor occidentale intr-o cooperare in premiera pentru Razboiul Rece, cu cele coordonate de la Kremlin, strategii militari de securitate ai RSR hotarasc sa infiinteze Consiliul Militar Superior  (CMS), care primeste girul prezidential pe 16 august 1989.

CMS-ul a fost compus din zece genarali si un colonel specializati in strategii  militare si geolpolitice . Pe 18 august, gen. Stefan Gusa, insotit de colonelul Ioan Gez sunt insarcinati sa ia legatura cu generalul KGB Topolovski, pentru a negocia un plan de predare a puterii in conditii pasnice, ca in restul tarilor est-europene si pentru incheierea unei Conventii de Neagresiune.

ceausecu-gorbaciov

Conform strategiei romanesti, cuplul Ceausescu ar fi ajuns in Iran, iar puterea ar fi fost predata unui membru superior de partid, acceptat de Gorbaciov.In acest sens, Partea sovietica a pretins o plata in aur de 12 tone si 200.000.000 de dolari, iar conducerea sa fie preluata de comunistii deschisi la perestroika si glasnost, condusi fie de Ioan Gheorghe Maurer, fie de Ion Iliescu. Intalnirea a avut loc la Varsovia.

Colonelul Ioan Gez sustine: ” Au fost  transferate cu un avion Boeing al Armatei 12 tone de aur in lingouri, urmand ca transa de aproximativ doua sute de  milioane de dolari sa fie trimisa dupa refacera conducerii de partid si de stat, acceptata de Moscova.

Dar asa cum aminteam in episodul precedent, URSS-ul avea un plan secund de urmat care privea dezmembrarea Romaniei in provincii urmand ca Banatul sa fie controlat se sarbi, Transilvania de unguri, Moldova si Muntenia sa ramana sun influenta Kremlinului, iar Dobrogea se le revina bulgarilor.

Daciada, 23 august 1978

Astfel ca pe 14 decembrie 1989 se incearca prima penetrare a sistemului romanesc de securitate, la Iasi. Profitand ca avea loc concursul sportiv international Daciada, tarile implicate in planul lui Wolf, seful STASI, trimit sub acoperirea de participanti, agenti pregatiti in cercetare, diversiune si tehnici de guerilla.  Planul avea urmatorul scenariu: izbugnesc revolte in Iasi, presa straina  participanta la Daciada avea sa fie martora incidentelor. Trupele de militie si securitate ar fi intervenit pentru imprastierea protestatrilor, s-ar fi recurs la provocari si mai mari pentru a justifica interventia trupelor sovietice stationate in Transnistria. Spionajul si contra spionajul romanesc functioneaza bine si de data aceasta, Armata deplaseaza trupe motorizate in zona Iasi-Bacau, iar trupele de securitate si militie descurajeaza declansarea protestelor la Iasi.

Insa aparatul de partid fidel Moscovei si mai ales ofiterii de securitate care vedeau in reformele lui Gorbaciov o solutie pragmatica pentru redresarea economica si sociala a tarilor din Est, lucreaza conectati la scenariul coordonat de KGB si GRU. Toata lumea, cu exceptia lui Ceausescu, intelege ca dupa ce regimurile anchilozate din Polonia, Germania, Cehia, Ungaria, Bulgaria urmeaza Romania. Ceausescu era convins ca rusii nu-si vor permite sa intre cu trupe  in Romania si ca va putea gestiona eventualele provocari interne provocate de „agenturile straine”, de care pomenea repetitiv la simulacrul de proces care l-a condamnat la moarte.

sadsa

Dupa congresul al XIV-lea, in secret, o delegatie formata din militari si agenti de securitate racolati de KGB si GRU se deplaseaza la Moscova unde propun scenariul arestarii lui Ceausescu, declansarii de proteste masive in zonele muncitoresti si miniere nemultumite de conditiile de trai extrem de precare. In cazul in care fortele fidele regimului s-ar fi opus, se oferea pretextul ideal pentru internventia trupelor sovietice. Intelegeti acum, de ce tot insistau Iliescu si contra-amiralul Cico Dumitrescu la Ambasada URSS sa trimita sprijin militar in lupta cu teroristii?

Astfel, Conventia de Neagresiune este inlocuita cu scenariul rasturnarii violente a regimului Ceausescu, desi autoritatile de la Bucuresti transferasera la Kiev, cele 12 tone de aur mentionate in Pact.

Pe 16 decembrie 1989, la Timisoara se initiaza operatiunea „Tokes”, care declanseaza protestele premergatoare inceperii Revolutiei. Conform declaratiilor colonelului Filip Teodorescu, seful Securitatii Timis, amorsarea a fost facuta de 7 agenti AVO, STASII, GRU si KGB. Speriati  de proportia scandalului izbugnit si mai ales de faptul ca Ceausescu se afla in Iran, iar deciziile in acest caz trebuiau aprobate de Elena Ceausescu generalii Gusa si Vlad decid sa trimita trupe motorizate spre Timisoara care sa apere frontiera de vest in cazul declansarii Planului de Invazie initiat de Markus Wolf si coordonat de Kremlin. Crezand ca daca taburile vor trece prin centrul Timisoarei, protestatarii se vor descuraja si imprastia, Gusa comite o eroare fundamentala. Obtine exact efectul invers, populatia inflamata se strange in numar cat mai mare si incep sa devasteze sediile de partid, unitatile de militie si securitate si striga:” jos Ceausescu„. Prim secretarul Ion Coman, din exces de zel, ordona trupelor anti-tero sa imprastie populatia folosind munitie de razboi.

revolutie1989oradea

Vinovati pentru victimile de la Timisoara sunt  Ilie Ceausescu (Seful Directiei Politice a Ministerului Apararii si gen. Victor Atanasie Stanculescu, trimis de Elena Ceausescu sa rezolve problema pentru ca au ordonat trupelor de cercetare-diversiune sa deschida focul asupra manifestantilor. Intors din  Iran, Nicolae Ceausescu este confruntat cu o crunta realitate: zilele regimului sau erau numarate, insa are in continuare certitudinea ca va putea rezista si poate chiar sa primeasca sprijin de la americani si chinezi, asa cum au mai facut-o in 1968.

va urma