Publicat in decembrie 13, 2014 de Oreste Teodorescu in Politikon
 
 

Comunismul nu a disparut niciodata din Romania, el s-a privatizat (3)


Un alt pilon pe care s-a sustinut monstrosul experiment al comunismului national, exprimat pana la esecul final de regimul ceausist a fost Paul Niculescu Mizil. Dupa o judecata sumara, a fost condamnat in lotul CPEx, dar eliberat dupa numai doi ani de detentie. Anul 1992 este foarte ofertant si generos cu membrii familiei fostului nomenclaturist, desi intreaga Romanie abia intra intr-o lunga, chinuitoare si paupera tranzitie.

20-21mizil_4_rzv_01

Asa a aparut compania Getteco din care s-au multiplicat nenumarate firme care aveau ca obiect de activitate: comert, imobiliare, alimentatie publica, prelucrarea lemnului. Fiul, celebrul grobian care ragaie pe la televizor, Serghei  Mizil si nepoata Oana Niculescu Mizil detin actiuni la mai multe companii care deruleaza afaceri interesante cu tari din orientul apropiat. Inainte de a se abandona in bratele lui Vanghelie, Oana a fost casatorita cu Tohme Jamil, un libanez apartinand grupului de interese din jurul familiei Hariri.

Serghei-Mizil4540-293519-serghei_mizil

Serghei Mizil

20-21mizil_1_RzV-465x390

Oana Niculescu Mizil

Alt vlastar al Epocii de Aur a fost Cornel Burtica. Marginalizat de Ceausescu in 1982 intrucat era suspect de relatii prea apropiate cu KGB-ul, trece cu bine pragul lui decembrie 1989. Se privatizeaza repede si foarte putina lume mai stie astazi ca firmele sale au iluminat zona Piata Unirii si au lucrat la modernizarea metroului bucurestean.

696000

Cornel Burtica

A murit in 2013. Dupa prabusirea dictaturii comuniste, intr-o carte de convorbiri cu jurnalista Rodica Chelaru, si-a asumat responsabilitatea pentru participarea la un regim criminal. A fost un om de stanga, sedus de mitul egalitarist al comunismului. Fusese influentat, in mare masura, de ideile comunistilor italieni (la fel ca si prietenul sau, Stefan Andrei). La un moment dat a inteles ca sistemul era putred chiar in inima sa, ca ideologia oficiala era doar o tesatura de minciuni. Intr-un interviu acordat unui ziar central a spus ca s-a descurcat mai bine in capitalism decat in epoca in care era activist comunist, avand afaceri cu Italia, importand grupuri electrogene.