Publicat in noiembrie 8, 2014 de Oreste Teodorescu in Politikon
 
 

Cine este „gaina” : Ponta sau Iohanis?


Vazand ca Ponta si Iohanis nu par dispusi sa convina asupra modalitatrii confruntarii electorale, inainte de cel de-al doilea tur, jucatorul Traian Basescu le propune cadrul Palatului Cotroceni, unde pot participa toate televiziuniie, si in general media, atat cea clasica, cat si presa on line. Suportul tehnic poate fi asigurat de Televiziunea Publica si de STS.

Klaus Iohanis a acceptat fara prea multe negocieri: „O dezbatere e posibilă oriunde există o platformă publică la care să aibă acces toată media. O să spun echipei mele să înceapă negocierile.”

Despre propunerea presedintelui, Victor Ponta crede ca este doar un sprijin acordat lui Iohanis si nu pare convins de oportunitatea aceasta. Devenita celebra pentru declaratiile sale stupide, Gabriela Firea, purtatoarea de vorbe a stuffului de campanie PSD, a comis din nou o eroare de comunicare: „Echipa Basescu – Iohannis iese la rampa. Vor spectacol, nu dezbatere, pentru ca Iohannis fuge de invitatia televiziunilor. Ca de obicei, Basescu il ajuta pe Iohannis, pentru ca el e omul lui. Ne-am saturat de scandalul dui Basescu din ultimii 10 ani. Televiziunile sunt cele mai serioase. Il asteptam pe Klaus Iohannis la tv incepand de luni seara

Conform unui sondaj  IRES realizat pe 6 noiembrie si publicat pe siteul comisarul.ro, putem previziona orientarea celor care au votat alti candidati in primul tur de scrutin:

  • La intrebarea „Veti vota cu candidatul recomandat de candidatul pe care l-ati votat?”, 53% dintre romani au raspuns „Nu”. 33% spun ca vor tine cont de aceasta recomandare, iar 14% nu sunt încă hotarati

Este un mit ca, in turul doi, cel ce a pierdut poate sa-si ia in spate voturile si sa le predea altcuiva. Aşa ceva nu se intamplă. Sigur ca o treime dintre alegatori poate asculta”, spune Vasile Dancu, presedintele IRES.