Publicat in decembrie 17, 2009 de codulluioreste in Politikon
 
 

„Violet” Hrebenciuc s-a fript ca Icar


Se mai naruie un mit. Cel al „ combinatorului”. Esecul rasunator al staff-ului vejnicului medaliat cu…argint, Mircea Geoana, subtirimea argumentelor false: frauda, copii batuti, arhive secrete folosite dupa bunul plac si in interes meschin, strategiile oculte discutate in ceas tainic cu jurnalisti-santajisti n-au mai functionat turul acesta. Peste brandul „Hrebenciuc” se asterne un bine meritat praf al uitarii. Se ridica voci articulate,chiar in PSD, care-i contesta utilitatea la panoul cu butoanele care controleaza banii si functiile partidului.

Era Iliescu, Nastase, Hrebenciuc repeta versurile lui Alexandri: „La rasaritu-ti falnic, inchin al meu apus” si, desigur, realizeaza ca majoritatea romanilor nu se mai lasa fraieriti, atat de usor. Am ajuns la maturitate. Avem deja 20 de ani de la renastere! Un alt fel de politica se prefigureaza in zorii noului mandat. Cea a reconcilierii, iar daca politicienii tuturor partidelor vor intelege, in sfarsit, ca avem o singura Romanie, un singur popor si acelasi ideal de progres material si spiritual, vom ajunge in Europa pe locul meritat cu prisosinta. Ne-au demonstrat-o Mircea Eliade, Cioran, Culianu…si multi altii.

Presedintele, pare ca s-a maturizat primul, nici atat de hulitul Geoana n-a ramas insensibil la tema. Si Crin Antonescu pare determinat sa se implice, alaturi de liberali, intr-un program de constructie nationala. Poate, ca forta spiritului a modelat putin interiorul intregii clase politice, scuturata de rezultatul scrutinului , dar mai ales de penibilul situatiei in care s-au plasat Geoana si echipa lui. Dar sa nu ne imbatam cu apa chioara, apropo de Cotrocieni, sa asteptam vigilenti desfasurarea de energii.

Revenind la metoda „hrebeniciunista”, putem trage concluzia ca filosofia smecheriei se apropie de atingerea limitei competentei, ca urmeaza sa se topeasca, iar din cenusa ei sa iasa un program nou, bazat pe compenta, morala si spirituala. Lumea se schimba, si noi, vrem nu vrem, cu ea!