Publicat in octombrie 5, 2015 de Oreste Teodorescu in Politikon
 
 

Cel mai mare caz de coruptie europeana este finalizat. Germania si Romania vor fi ravasite.In curand va exploda dosarul EADS. Procurorii germani si romani ii „ghilotineaza” pe Adrian Nastase si Gerhard Schroeder


    • In 2011 se declanseaza cel mai mare scandal de coruptie din Uniunea Europeana in cazul procesului de securizare a frontierelor tarilor care sperau sa adere la Spatiul Schengen. Numele unori proeminenti politicieni din Germania si Romania apar in Dosarul EADS.
    • Procurorii DNA incep anchetarea unor prim ministri si ministri romani, generali din Ministerul de Interene si membri ai serviciilor secrete pentru incasarea unei mite de 60.000.000 de euro, pentru semnarea unui contract cu EADS, in valoare de 743 de milioane de euro.
    • Personajele cheie care au realizat cadrul de derulare al controversatului contract sunt Adrian Nastase, Gerhard Schroeder, pe atunci cancelarul Germaniei, Bodo Hombach, coordonator special al Pactului de Stabilitate pentru Sud-Estul Europei, membru in Consiliul de Strategie al Agentiei Romane pentru Investitii Straine (ARIS) si actionar in WAZ Media Group, precum si afaceristii Ion Tiriac si Klaus Mangold.
    • In ciuda faptului ca dosarul EADS Deutschland GmbH este subapreciat atat in presa germana, cat si in cea autohtona, avem de-aface cu cea mai complexa ancheta internationala din istoria IT si a sistemelor de securitate, cazul preocupandu-i pe procurorii din SUA, Germania, Austria, Cipru su Romania.
    • Conform contractului, Ministerul Afacerilor Interne, reprezentat de agentia locala S.C. COMEX SA se angajeaza sa plateasca catre EADS suma de 743 de milioane de euro in vederea securizarii informatice a frontierelor Romaniei.
    • Din cauza suspiciunilor unor decidenti politici, intre 2004-2008, valoarea initiala a contractului este redusa in prima etapa la 650 de milioane, apoi la 543 de milioane de euro. In 2009, printr-o anexa semnata de membri ai Guvernului Romaniei, suma este suplimentata cu inca 200 de milioane de euro.
    • Vlad Georgescu scrie in huffingtonpost.de:O figură centrală în acest caz este Ioan Rus, fost director general al DaimlerChrysler Transilvania (până în 2000), apoi ministru de Interne în România şi ‘creierul’ acordului MAI-EADS. Din rapoartele DNA reiese că firma Fujitsu Siemens a funcţionat ca un mijloc de spălare de bani în ambele scandaluri de corupţie EADS şi Microsoft. La rugămintea Fujitsu Siemens au fost deschise conturi off-shore în Cipru prin care miniştri de rang înalt au încasat bani sub forma unor onorarii de consultanţă sau retrageri de bani cash. Fujitsu Siemens a folosit firmele Gessa şi Profinet ca un al doilea canal de transfer al banilor, în care s-au scurs ‘provizioane’ de 15% din totalul contractului. Într-un acord secret parafat între EADS Deutschland GmbH şi MAI, Fujitsu Siemens este trecut ca subcontranctant exclusiv pe un volum de contract de aproximativ 60 de milioane de euro. Aceste sume au fost transferate de FSC prin firmele off-shore create în Cipru către membri de rang înalt din Guvernul României”.
    • Ancheta DNA a fost demarata la solicitarea FBI. Agentii americani au ridicat semne de întrebare legate de rolul lui Gerhard Schroder, Klaus Mangold şi Ion Ţiriac.
    • Conform procurorilor exista o legatura directa intre Klaus Mangold, fost preşedinte al DaimlerChrysler şi Rothschild Deutschland GmbH cu  ministrul de Interne, Ioan Rus.
    • Rus a fost până în 2000 director general al DaimlerChrysler Transilvania, şi a devenit apoi direct ministru de Interne al României.
    • Alta figura centrala este si Ion Ţiriac, in rechizitoriul procurorilor romani aparand şi numele băncii sale, Unicredit Ţiriac Bank, în actul EADS.Negocierile contractului cadru dintre MAI si EADS s-au realizat pe domeniul de vanatoare de la Balc.
    • După parafarea contractului, în august 2004, Schroder devenea consilier al firmei Rothschild, al cărui şef este în continuare Klaus Mangold.
    • Pentru a temporiza anchetele jurnalistice,  Bodo Hombach, a preluat prin intermediul grupului WAZ 50% din ziarul Romania Libera şi a interzis redactiei să scrie despre cazul EADS.
    • In publicatia germana Der Freitag apare articolul  “Un miliard de euro; preţul pentru aderarea la UE şi Spaţiul Schengen?” in care autorii subliniaza: „scandalul de corupţie EADS are astfel un substrat politic: pentru a adera la UE, România era obligată să îşi securizeze graniţele externe. România a angajat agenţia de consultanţă BEARING POINT pentru a efectua un studiu de fezabilitate în valoare de 430.000 de euro. În decurs de doar două zile, BEARING POINT a recomandat o singură firmă: EADS Deutschland GmbH. In urma acestei recomandări, EADS a obţinut fără licitaţie publică contractul de asigurare a sistemului tehnic de supraveghere. Este cel puţin de neînţeles de ce cancelarul din acea vreme, Gerhard Schroder, a tolerat o asemenea procedură.
    • Rolul DaimlerChrysler, care s-a aflat la varful acordului EADS în România, alături de Ion Ţiriac, Ioan Rus şi Klaus Mangold, a intrat şi în vizorul autorităţilor americane. Într-un context similar, biroul de supraveghere a Bursei din SUA, SEC, a analizat modul în care concernul german a plătit statului american 185 de milioane de euro pentru a evita o anchetă.
    • Procurorii germani din Munchen afirma in rechizitoriul lor ca ” EADS a jucat, inca de la inceput, un rol activ in planuirea infractiunilor„.
    • Un alt rol infractional major a fost jucat de compania Fujitsu Siemens Computer care a spalat 60 de milioane de euro in Cipru, pentru a putea masca spagile pe care le-au incasat oficialii romani.

Lui Schoreder ii succede Angela Merkel si unul dintre primele sale gesturi in calitate de cancelar a fost decorarea lui Klaus Mangold  pentru meritele sale în dezvoltarea economiei germane.