Publicat in februarie 10, 2016 de Oreste Teodorescu in Blog
 
 

Cine sunt samsarii imobiliari, campionii despagubirilor frauduloase de la ANRP


Ingineria financiara:

Din 2007 pana in 2011, Autoritatea  Nationala pentru Restituirea Proprietatilor (ANRP), a aprobat titluri de despagubire pentru detinatorii de drepturi litigioase, in valoare de aproximativ un milard de euro. In timp ce proprietarii de drept, deposedati abuziv de regimul comunist, sunt lasati sa moara in saracie, fiind plimbati ani de zile de la Prefectura la Fondul Proprietatea, o grupare interlopa formata din samsari imobiliari, functionari publici si oameni politici au pus in aplicare afacerea drepturilor litigioase, urmata de supraevaluarea terenurilor invocate, inginerie financiara prin care rasfatatii regimului Traian Basescu, s-au imbogatit cu miliarde de euro. Exemplul cel mai relevant fiind al lui Dorin Cocos, sotul de la aceea vreme a teribilei Elena Udrea, mascota senzuala de la Cotroceni.

gheorghe_stelian

(Stelian Gheorghe zis „Stelu”)

Procurorii DNA au demontat mecanismul prin care detinatorii de drepturi litigioase intrau in poseseia unor sume supraevaluate cu complicitatea conducerii ANRP. Astfel, Stelian Gheorghe zis si Stelu, in cardasie cu Dorin Cocos si Alina Bica  a reusit doar in 2011 sa prejudicieze statul roman cu 61,7 milioane de euro. Lista „norocosilor”contine numele unor foarte dubiosi oameni de afaceri, asociati cu politicieni de top. Iata cateva exemple: Gheorghe Iaciu, de numele căruia se leaga cartierul „Greenfield” din Bucureşti, Mihai Rotaru şi Adrian Andrici, finanţatorii CS Universitatea Craiova, Irina Nisiparu, soţia lui Mihai Rotaru, sau Horia Schiopu Simu, cunoscut ca „bancherul cuprului”.  Conform anchetatorilor, profitul se impartea cu oamenii-cheie care influentau numirile politice in instituţii, o parte ajungand, in final, si la partidul care a sustinut afacerea.

Din dosarul „Bica” coroborat cu  un raport din 2013 al Curtii de Conturi care a inspectat despagubirile acordate intre 2007 şi 2011 aflam ingredientele acestei veritabile Retete ale Gloriei, care i-a imbogatit fraudulos pe membrii Clubului Cocosatilor.   Infiintata in 2005, cand premier era Calin Popescu Tariceanu,  Autoritatea Nationala pentru Restituirea Proprietatilor  şi, implicit Comisia Natională pentru Stabilirea Despagubirilor, a fost condusa de  Ingrid Zaarour (PNL). I-au urmat Ancuta Opre de la  PSD si ex-consiliera a lui Mircea Geoana, Crinuţa Dumitrean, numita de PDL, la sugestia lui Ioan Oltean, Dorina Danielescu (venita din procuratura) şi George Baeşu, fost deputat PSD.


Horia Simu a incasat de la ANRP sume de  200 de ori mai mari decat investitia lui in drepturi litigioase. Iar Mihai Rotaru,  finantatorul  CS Universitatea Craiova, al carui nume se gaseşte, alaturi de cel al sotiei sale, si în Topul castigurilor din despăgubirile acordate în baza Legii fondului funciar 18/1991, a primit de 40 de ori mai multi bani decat a cheltuit cu achizitionare de drepturi litigioase.

Confrom procurorilor DNA, primii patru mari beneficiari ai  tranzacţionqrii drepturilor litigioase au obtinut titluri de 450 de ori mai valoroase decqt sumele pe care le-au cheltuit cu moştenitorii de drept. Evident, cea mai profitabila afacere a facut-o  Stelian Gheorghe  care a primit un beneficiu de 60 de ori mai mare, in baza unei supraevaluari, datorita legaturii sale cu Dorin Cocos si a influentei acestuia in lumea politica.

In ceea ce-l priveste pe Simu,  Curtea de Conturi a demonstrat ca  diferenta dintre cat a obţinut de la stat si cat a platit fostilor proprietari, a fost  de 127 de milioane de euro, Gheorghe Iaciu  a castigat, dintr-o singura despagubire, 8 milioane de euro, in timp ce Mihai Rotaru   a avut profituri importante  din alte dosare similare: 34 de milioane de euro.

FOTOGRAFIE DE ARHIVA Horia Simu pozeaza pentru un interviu, in Bucuresti, vineri, 29 septembrie 2006. SILVIU MATEI / MEDIAFAX FOTO

(Horia Schiopu Simu)

4d8cf234d5a24-325x350c

(Gheorghe Iaciu)

despagubire-de-o-mie-de-miliarde-pentru-retrocedarea-unui-teren-din-pitesti

(Mihai Rotaru si Irina Nisiparu Rotaru)

Personajele: 

  • Horia Schiopu Simu, supranumit si „bancherul cuprului” a condus holdingul CUPROM, format din  doua fabrici romaneşti de cupru – PHOENIX BAIA MARE şi ELCOND ZALAU si din două institute de cercetare cumparate de la stat în 2003 – IPRONEF şi CEPRONEF).  Cuprom a inchiriat, in consorţiu cu ENERGO MINERAL şi Ipronef, activitatea Cupru Min între 2007 şi 2008. La trei ani dupa intrarea în afacerea prelucrarii cuprului, Horia Simu s-a extins in industria apei minerale prin achiziţia a 32% din Lipomin Lipova, prin intermediul Nordexo Manufacturing. Prin Lipomin a fost cumpărată compania Carpatina care a achiziţionat, la rândul său, Herculane Water cu tot cu proprietatile imobiliare din Baile Herculane. In 2008, intra ca acţionar principal în Compania de Constructii si Cai Ferate (CCCF) Bucureşti. companie care deţinea la acel moment pachetul majoritar de acţiuni al firmei de construcţii SCT Bucureşti (SCTB).
  • Gheorghe Iaciu, dezvoltator imobiliar devenit cunoscut in mediul de afaceri in anii 2000, ca proprietar al complexului Doraly din Ilfov. A pornit cu la Global Spirits Company, producator de bauturi alcoolice, la care era în 2003 era director si actionar majoritar. In august 2008, cu doua luni înainte de caderea bancii Lehman Brothers, ceea ce a dat startul crizei imobiliare, Iaciu vindea 50% din proiectul Expo Market Doraly intr-o tranzacţie evaluată la 70 de milioane de euro. Controlează în prezent 49% din dezvoltatorul imobiliar Impact care a construit, printre altele, cartierul Greenfield din Bucuresti şi cartierul Europa din Oradea,  Doraly Mall, care administrează un centru comercial în Constanţa, şi Octogon Total Management. In compania Impact este asociat cu Adrian Andrici, alaturi de care s-a si luptat în 2012 pentru preluarea controlului SIF Muntenia.  In 2014 a cumparat, la Iaşi, cen­trul comercial Moldova Mall.
  • Adrian Andrici:  afaceri în fotbal, construcţii, imobiliare şi comert. Este nominalizat de procurorii DNA in dosarul in care a fost arestata preventiv Alina Bica, fosta sefa a DIICOT,  Potrivit acestora, Andrici si   Stelian Gheorghe au împărţit cele 61,7 milioane de euro cu care a fost  prejudiciat statul.Adrian Andrici este, cu 85%, principalul acţionar al Club Sportiv U Craiova SA. In afara clubului de fotbal, este implicat in domeniul construcţiilor, prin SCT Bucureşti  şi CCCF Drumuri şi Poduri Timisoara SRL, al imobiliarelor – prin Rural Moldova SRL, Extraland SRL Voluntari şi Pro Real Estate Development SRL,  si al comerţului, prin Intensiv DVM SRL.Andrici este de asemenea prezent pe piaţa media, detinând alaturi de Adevarul Holding postul Radio City FM Bucureşti (40%) si este  unul dintre finantatorii revistei Kamikaze.
  • Mihai Rotaru si Irina Nisiparu Rotaru:  afaceri in energie, imobiliare, agricultura. Din 2013, Rotaru este asociat cu Andrici in clubul de fotbal CS Universitatea Craiova. In acelaşi an, l-a susţinut, prin intermediul surorii sale, pe Andrei Hrebenciuc in Consiliul de Administratie al SIF Moldova. In cumpararea drepturilor litigioase pentru proprietati revendicate a inclus-o si pe sotia sa,  Irina Nisiparu. Prin intermediul ei, a cumpărat in 2008 de la Camera de Comert Arges drepturile litigioase pentru un teren pentru care Comisia Centrală de Stabilire a Despagubirilor a emis  un titlu de despagubire de 10 ori mai mare, transpus in acţiuni la Fondul Proprietatea.
  • Marius Barbu: pe 18 octombrie 2010 a primit, in calitate de cesionar, titlu de despagubire de 93.615.000 de lei pentru o proprietate din judeţul Cluj. Omul de afaceri  este asociat al consilierului local de Cluj-Napoca Adrian Popa (PNL) in firma FCC Imobiliare SRL, un dezvoltator imobiliar local şi detine acţiuni la FCC VENTURE FUND SRL, transportator rutier de marfuri. Prin anii 2000, era deţinătorul EUROPOINT COMPANY SRL, o firma de consultantă şi management care a administrat pana in 2006 Medi Shoes SRL, companie care  avut printre obiectele de activitate inchirirea si subinchirierea de imobile.