Publicat in aprilie 19, 2013 de Oreste Teodorescu in Blog
 
 

Germania si China, noul tandem cuceritor


Initial, filosofic si doctrinar, globalizarea ar fi trebuit sa insemne armonie legislativa pe toata planeta,cooperare strinsa si eficienta intre popoare pentru rezolvarea marilor probleme globale, rezolvarea problemelor emigratiei clandestine, eradicarea saraciei, reducerea poluarii si protectia mediului si un mediu de securitate culturala si economica. Din pacate,  ea este prost aplicata, astazi. Pana acum, globalizarea  inseamna, mai degraba HAOS, decat ORDINE… amestecarea raselor, libera circulatie, emigratie incoerenta economica, politica si sociala.

Putem spune ca lumea de azi nu reprezinta altceva decit cimpul de lupta al celui de-al treilea razboi mondial. Insa de data aceasta, nu rachetele, nu armatele, nu deciziile generalilor, vor aduce victoria, ci miscarea subtila a celei mai putrenice energii artificiale: BANUL.

Germania si China au inteles primele ca razboaiele moderne sint razboaie economice, ca tarile nu pot fi supuse prin violenta, dar pot fi cucerite economic. SUA n-ar fi putut ingenunchea niciodata Vietnamul, n-ar fi putut subjuga niciodata poporul vietnamez, n-ar fi putut niciodata sa-i impuna prin violenta un regim politic. Acest lucru este insa posibil azi, dar nu prin violenta – astazi tarile sint cucerite, popoarele sint subjugate,asuprite la fel ca in Evul Mediu, dar prin mijloace pasnice.

La ora actuala in lume se disting doua mari strategii, doua linii de abordare a viitorului: metoda americana care pastreaza linia ideologica clasica, aceea a controlului si dominatiei armate si noua linie, metoda chinezo-germana care merge pe o cale nonviolenta, pe o cale pasnica, dar incununata de succes. Chinezii si germanii au invatat insa acest lucru de la istorie… ei stiu astazi ca e mult mai ieftin si mai trainic sa cumperi o tara decit sa o bombardezi si sa o distrugi. Cele doua tari, au facut o prioritate nationala din politica de excedent a balantei comerciale si investitiile in tari straine.

Viitorul european este legat de evolutia economica a Germaniei, iar planeta asteapta cu infrigurare desfasurarea economiei chineze. Caci, in aceste tari s-au acumulat de la an la an tot mai multe valori din tarile limitrofe la inceput si pe masura globalizarii, astazi aceste tari au acces la bogatia comuna. Germania se bazeaza, pe disciplina, organizare si ordine, iar China, pe faptul ca detine un sfert din populatie, are un teritoriu imens, este pozitionata strategic, are un popor cu spiritul de sacrificiu innascut. Desigur, ambele tari au si puncte slabe. Nemtii au inca nevoie de spatiu vital, au un sitem politic inflexibil si corupt, exista multa birocratie, nu au mai deloc, resurse prime si se confrunta cu dese accese de nationalism. Si China, are inca mari vulnerabilitati. In primul rand, nivelul de trai este inegal, cu o populatie foarte bogata in zonele de coasta si extrem de saraca in partea continentala, o relativa ramanere in urma fata de economiile principalilor competitori Europa si SUA si in primul rand dependenta de resurse minerale.

In lumina acestor informatii, ce am putea constata despre noi, ca romani si apoi ca europeni? Pai astazi, Europa este  lumea in care infractorii au mai multe drepturi decit oamenii cinstiti, in care  pagubitul face puscarie pentru ca a incercat sa-si apere bunurile, casa sau familia, iar infractorul e despagubit pentru prejudiciile suferite. Constatam ca ne-am lasat cuprinsi de cea mai teribila decadenta, iar acest lucru, a fost si va fi, intotdeauna, antecamera pierzaniei…Traim, inca intr-o societate bolnava si corupta, iar daca nu ne vom reveni rapid, trebuie sa ne apucam de invatat germana, sau de ce nu, chineza?!